Ministerraad 20 november 2015

De ministerraad heeft vandaag besloten om structureel € 250 miljoen extra vrij te maken voor de begroting van Veiligheid & Justitie. Daarmee geven we invulling aan de toezegging die ik ook tijdens de algemene politieke beschouwingen in september heb gedaan, om deze begroting nog eens zorgvuldig tegen het licht te houden en te bezien op eventuele kwetsbaarheden. 

Op grond van die analyse is vastgesteld dat op een aantal terreinen extra geld nodig is. Dat betreft de nationale politie, het openbaar ministerie, de rechtspraak, de reclassering en het NFI. Voor deze investeringen is structureel € 200 miljoen extra beschikbaar.

Daarnaast is er een eenmalige investering van € 60 miljoen en die is nodig voor de IND in verband met de verhoogde asielinstroom. Verder zullen we de wetsvoorstellen over verhoging van de griffierechten en over de invoering van een eigen bijdrage voor gedetineerden, die zullen we intrekken. We gaan hier komende week tijdens de begrotingsbehandeling met de Kamer natuurlijk over spreken. Het is nu van belang dat er nu een solide begroting ligt. Het zorgt voor rust en zekerheid waardoor de strafrechtketen optimaal kan functioneren.

Tijdens de ministerraad bereikten ons ook de berichten over de verschrikkelijke gijzeling van 170 mensen in de Malinese hoofdstad Bamako. Via onze ambassade ter plaatse proberen wij de gebeurtenissen zo goed mogelijk te volgen.

De afgelopen week zijn we keer op keer geconfronteerd met berichten over terroristische aanslagen, dreigingen en gijzelingen. Ver van huis, maar ook dichtbij, zoals in Parijs, vorige week vrijdagavond en afgelopen week de dreiging van een aanslag in  Hannover. Veel mensen zijn bezorgd over die dreiging. En ik begrijp natuurlijk die bezorgdheid.

Ik kan zeggen dat de mensen van onze veiligheidsdiensten dat die 24 uur per dag alert en dat zij volop in touw voor onze veiligheid. En zoals ik afgelopen zaterdag heb gezegd: waar nodig worden aanvullende maatregelen genomen. Zichtbaar, soms ook niet zichtbaar, zoals de maatregelen op de grote stations en luchthavens.

Terrorisme is in alle opzichten een grensoverschrijdend probleem. Het is daarom noodzakelijk om ook in internationaal verband zo goed mogelijk met elkaar samen te werken. Onze diensten wisselen informatie uit en vandaag nog was in Brussel de vergadering van de justitieministers, de JBZ-raad, waar minister Ard van der Steur aan deel heeft genomen. Daar is gesproken over zaken als de versterking van de controle van de EU-buitengrenzen, uitwisseling van passagiersgegevens en de aanpak van wapensmokkel.

Ook nu vrijdag, het is nu iets na vieren en is het weer bijna weekend. Ik wil graag de boodschap herhalen die ik ook gisteren aan het begin van mijn beantwoording in het Kamerdebat heb neergelegd en uitgesproken. Het is nu belangrijk om met zijn allen te laten zien dat we ons niet bang laten maken. Dat we niet wijken voor bruut geweld en fanatisme. En ons te realiseren dat wij met meer zijn. Dank u wel.