Grote interesse wederopbouw ebola getroffen landen

Tientallen bedrijven en ontwikkelingsinstellingen hebben vandaag deelgenomen aan een investeringsconferentie gericht op economisch herstel in Guinea, Liberia en Sierra Leone, de drie landen die het zwaarst zijn getroffen door de ebola-epidemie. In Den Haag zijn vijftig initiatieven op het gebied van landbouw, infrastructuur en gezondheidszorg gepresenteerd. Deze zijn op zoek naar financiering of naar een strategische samenwerkingspartner.

Groeicijfers

De conferentie in Den Haag was georganiseerd door minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking). Naast de delegaties uit de drie Afrikaanse landen waren er bedrijven en organisaties uit Nederland, Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk, Oostenrijk, Canada, Duitsland en Zwitserland. 'De grote interesse van bedrijven en instellingen om naar deze conferentie te komen is een belangrijk signaal. Want er liggen daar volop kansen in Liberia, Guinee en Sierra Leone. Vergeet niet dat deze landen voor de ebola-uitbraak forse groeicijfers toonden', aldus Ploumen.

De projecten die nu in de schijnwerper staan hebben onder meer betrekking op landbouwonderwijs, bronwaterwinning, diepvriesvisopslag, heropening van een rubberfabriek, de bouw van ziekenhuizen, kleinschalige en grootschalige energievoorziening en de aanleg van wegen. In omvang variëren ze van een kwart miljoen tot een miljard euro.

Delegaties

De delegatie van Liberia stond onder leiding van vice-president Joseph Boakai, die van Sierra Leone van vice-president Victor Foh en die van Guinea door Minister van Staat Ibrahima Kassory Fofana. De 450 deelnemers vertegenwoordigen overheden, ondernemingen, NGO’s, multilaterale instellingen en ontwikkelingsbanken.

Minister Ploumen: ‘De komst van twee vice-presidenten en een Minister van Staat naar Den Haag voor dit evenement geeft aan dat hun regeringen werk willen maken van snelle wederopbouw. We hebben hen al op verschillende manieren kunnen helpen, nu zijn we ook bezig met een heropleving van de handel om de mensen in deze landen weer werk, inkomen en perspectief te bieden. Er is in die landen genoeg te doen.’

Handelsmissie

Nederland heeft veel gedaan om de ebola-uitbraak snel te bestrijden en helpt bij de wederopbouw. Behalve noodhulp is ook het marineschip Karel Doorman ingezet. En in juli volgde een succesvolle handelsmissie van Nederlandse bedrijven naar Guinea, Liberia en Sierra Leone. Toen werden contracten getekend op het gebied van energieproductie uit afval, scheepsbouw en palmolie.

Minister Ploumen zei in haar openingswoord dat voor de preventie van ebola en andere ziekte-uitbraken sociaal-economische weerbaarheid van de bevolking belangrijk is. Ze kondigde enkele Nederlandse vervolgacties aan, zoals hulp bij export naar de EU, het verbeteren van de douanediensten en het versterken van de logistieke sector.