Definitieve budgetten 2015 en voorlopige budgetten 2016 bekend (informatie voor gemeenten)

Voorlopige budgetten 2016

Op 1 oktober zijn de voorlopige budgetten 2016 gepubliceerd op het gemeenteloket. In het nieuwsbericht is aangegeven dat er nog een laatste technische doorrekening zal plaatsvinden. Deze laatste technische doorrekening leidt tot een verschuiving tussen gemeenten van in totaal € 11,6 miljoen (0,2% van het macrobudget). Hiermee is het voorlopige budget 2016 en het bijbehorende budgetaandeel vastgesteld. Het budget voor 2016 kan nog worden bijgesteld als gevolg van het gerealiseerde volume en de gerealiseerde prijs in 2015, de effecten van de conjunctuur en Rijksbeleid en de bijstelling voor de loon- en prijsontwikkeling. Het voorlopige macrobudget 2016 bedraagt € 5.618,1 miljoen. Dit is een lichte stijging met € 23,0 miljoen ten opzichte van het definitief vastgestelde macrobudget voor 2015 ter grootte van € 5.595,2 miljoen. Een nadere toelichting is te vinden bij het nieuwsbericht van 1 oktober. Uit het macrobudget 2016 wordt de incidentele aanvullende uitkering (IAU) en de meerjarig aanvullende uitkering (MAU) over het jaar 2014 gefinancierd. De reserveringen voor deze vangnetten bedragen € 24,8 miljoen (IAU) en € 19,5 miljoen (MAU).

Via onderstaande link is het verdeelmodel te downloaden waarmee de budgetten zijn berekend. Dit verdeelmodel bevat ook een nadere specificatie van de te verwachten aantallen bijstandsgerechtigden per gemeente.

Definitieve budgetten 2015

De budgetten 2015 zijn definitief vastgesteld en aangepast voor de ontwikkeling van het macrobudget. Daarnaast is een correctie toegepast vanwege herstelde onjuistheden in de verdeling.

Het definitieve macrobudget 2015 bedraagt € 5.595,2 miljoen. Dit macrobudget is € 83,2 miljoen hoger dan het voorlopige macrobudget 2015. Dit wordt vooral veroorzaakt door de hoger dan verwachte realisaties van gemeenten aan uitkeringen in 2014, de loon- en prijsbijstelling voor 2015 en effecten van Rijksbeleid. Uit het macrobudget 2015 wordt de incidentele aanvullende uitkering (IAU) en de meerjarig aanvullende uitkering (MAU) over het jaar 2013 gefinancierd. De totale uitnamen voor deze vangnetregelingen bedragen € 12,8 miljoen (IAU) en € 12,0 miljoen (MAU).

Op 17 juli zijn gemeenten geïnformeerd over een beoogde correctie als gevolg van onjuistheden in de verdeling. Dit had betrekking op twee zaken: een onjuistheid in de door het CBS aangeleverde data en een onjuistheid in de verwerking van gegevens voor de gemeenten Haarlemmermeer en Coevorden. Uit het onderzoek van onderzoeksbureau SEO naar de reproduceerbaarheid van het verdeelmodel (zie nieuwsbericht van 1 oktober) zijn aanvullend enkele punten naar voren gekomen. Deze zijn gecorrigeerd in het verdeelmodel 2015. Ook is de manier waarop de uitkomsten van de Enquête Beroepsbevolking (EBB) representatief worden gemaakt voor de Nederlandse bevolking gecorrigeerd. Gemeenten ontvangen een correctie op het definitief budget 2015 als dit budget hoger had moeten zijn. De hoogte van de correctie is bepaald op basis van een doorrekening van alle aanpassingen gezamenlijk. Hierdoor kan het zijn dat voor gemeenten geen correctie wordt toegepast terwijl dat alleen op basis van de eerdere onjuistheden wel het geval zou zijn geweest. De door SEO geconstateerde punten zijn terug te vinden in de hieronder te downloaden rapportage.

Van gemeenten die bevoordeeld zijn zal geen geld worden teruggevorderd. De correctie wijzigt niet de relatieve budgetverdeling die bij besluit van 26 september 2014 is vastgesteld, maar geeft gemeenten die nadeel hebben ondervonden compensatie. Er is geld vanuit het Rijk beschikbaar gesteld om gemeenten te kunnen compenseren. Dit komt bovenop het beschikbare macrobudget. Het gaat om een totaalbedrag van circa € 29 miljoen.

Budgetten BBZ 2004

De definitieve budgetten BBZ 2015 en de voorlopige budgetten BBZ 2016 zijn reeds bekend gemaakt op 1 oktober (zie nieuwsbericht).