Zoekjaar hoogopgeleiden

Nederland vindt het belangrijk dat hoogopgeleiden de tijd krijgen om na hun studie een baan als kennismigrant te vinden of een eigen onderneming te starten in Nederland.

Regeling zoekjaar hoogopgeleiden

Per 1 maart 2016 is het beleid voor hoogopgeleiden gewijzigd. De regeling hoogopgeleiden en het zoekjaar afgestudeerden zijn samengevoegd tot één regeling: Het ‘zoekjaar hoogopgeleiden’. Onder de regeling vallen alle in Nederland afgestudeerde studenten, maar ook studenten die aan een topuniversiteit in het buitenland zijn afgestudeerd.

De verblijfsvergunning zoekjaar hoogopgeleiden kan tot 3 jaar ná het behalen van het diploma of het afronden van het wetenschappelijk onderzoek worden aangevraagd. Onder de oude regeling zoekjaar afgestudeerden was dit maar 1 jaar.

De nieuwe regeling geeft in Nederland afgestudeerden de kans om na het behalen van het diploma eerst terug te gaan naar hun land van herkomst, om vervolgens weer naar Nederland terug te keren.

Op de verblijfsvergunning voor zoekjaar hoogopgeleiden staat de arbeidsmarktaantekening 'arbeid vrij toegestaan, tewerkstellingsvergunning (TWV) niet vereist'. Dit betekent dat de hoogopgeleide tijdens het zoekjaar vrij mag werken in Nederland.
De nieuwe regeling geldt niet alleen voor studenten, ook wetenschappelijk onderzoekers kunnen een verblijfsvergunning zoekjaar hoogopgeleiden aanvragen.