Minister Schippers sport met asielkinderen

Dat sport en bewegen ontzettend veel plezier en ontspanning kan geven, bleek vanmiddag bij het bezoek van minister Edith Schippers (Sport) aan asielzoekerscentrum (AZC) Budel-Cranendonck in Budel, Noord Brabant. De minister deed samen met enkele Nederlandse topsporters mee aan sport voor kinderen en jongeren op dit AZC.

In het AZC in Budel verblijven gemiddeld 300 kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 17 jaar. "Het vluchtelingendebat in Nederland is soms fel, de meningen lopen hierover uiteen. Het kabinet werkt hard aan een oplossing. Dat neemt niet weg dat deze kinderen hier zijn. Daar hebben ze niet voor gekozen. Het is moeilijk voor deze kinderen. Juist sporten en bewegen kan ervoor zorgen dat zij problemen even vergeten, hun zorgen over hoe het verder moet even niet hebben".


In heel Nederland zijn lokale sportverenigingen betrokken bij de organisatie van sportactiviteiten voor vluchtelingen. "Dat is ontzettend belangrijk, ik dank deze verenigingen en NOC*NSF voor hun inzet. Met onze aanwezigheid, vooral ook die van Sanne, Mink en Mitch die als topsporters hiermee hun betrokkenheid laten zien, willen we sportverenigingen die ook graag willen bijdragen, aanmoedigen om met het AZC sportactiviteiten voor deze kinderen te organiseren. Ook buurtsportcoaches kunnen hierbij helpen."


Schippers vroeg speciaal aandacht voor het aan het sporten krijgen van jonge meisjes. Pubermeiden in de leeftijd 13 tot en met 18 jaar doen relatief weinig mee, het is belangrijk ook hen aan het bewegen te krijgen. 


Schippers werd op de sportdag vergezeld door drie topsporters: judoka Sanne Verhagen, hockey-international Mink van der Weerden en handboogschutter Mitch Dielemans. Ze namen voor de asielkinderen sportspullen mee zoals ballen, goaltjes en kindersportschoenen. Op de sportdag in Budel werd onder andere gevoetbald en gehockeyd, en er werd aan fitness en karate gedaan. Schippers en de drie topsporters deden hier ook zelf aan mee.


Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), NOC*NSF en het Kenniscentrum Sport hebben een gezamenlijk actieplan opgesteld om sportactiviteiten voor vluchtelingen door heel Nederland te organiseren.