‘Politieke ontwikkelingen Macedonië zeer zorgelijk’

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken sprak maandag met zijn Macedonische collega Poposki over de politieke ontwikkelingen in Macedonië. In het gesprek sprak hij zich kritisch uit over het selectief terugdraaien van het presidentieel pardon voor politici die momenteel strafrechtelijk worden onderzocht als gevolg van een afluisterschandaal in 2015. ‘Selectief gratie verlenen druist in tegen de principes van de rechtsstaat’, aldus minister Koenders.

‘Als er wetten gebroken zijn, moeten overtreders worden vervolgd. Er kan geen sprake zijn van straffeloosheid’, aldus Koenders in het gesprek met zijn collega in Den Haag. De minister benadrukte dat de afronding van strafrechtelijke onderzoeken onderdeel is van het zogeheten Przino Akkoord. Dat akkoord kwam destijds dankzij bemiddeling van de Europese Unie tot stand.

 

Koenders wees erop dat het houden van vrije en eerlijke verkiezingen ook onderdeel is van het akkoord en dat er hervormingen nodig zijn, onder meer op het gebied van media. ‘De leiders van de grote politieke partijen in Macedonië zijn zelf verantwoordelijk om uit de politieke crisis te komen. Zij dienen de randvoorwaarden te scheppen voor vrije en eerlijke verkiezingen en een constructieve dialoog aan te gaan. Uiteraard is de internationale gemeenschap bereid om te assisteren waar nodig’, aldus Koenders.