EU-afspraken voor een eerlijker sport

Dinsdag vond de EU-Sportraad in Brussel plaats, waar ministers van Sport bijeen kwamen om afspraken te maken over hoe overheden goed bestuur in de sport kunnen verbeteren.  Door recente gevallen van corruptie, witwassen van geld en verschillende dopingschandalen neemt de geloofwaardigheid en het vertrouwen van het publiek in de positieve waarden van de sport steeds meer af.

Minister Schippers: ‘Sporten is leuk, maar alleen als het spel eerlijk wordt gespeeld. Zowel op het veld als in de bestuurskamer. Daarom heeft Nederland tijdens haar EU-voorzitterschap integriteit, transparantie en goed bestuur in de sport tot één van haar prioriteiten gemaakt.’

 

Op de eerste plaats zijn sportorganisaties zelf verantwoordelijk voor hun daden. De ministers onderstreepten dat de sportsector al lange tijd autonomie geniet. De huidige situatie heeft echter duidelijk gemaakt dat de sportsector niet meer in staat is om op eigen kracht de schendingen van de integriteit van de sport, die zich blijven voordoen, te bestrijden.

 

De ministers kwamen daarom overeen dat sportorganisaties meer moeten worden ondersteund. In sommige gevallen is zelfs de tussenkomst van de nationale overheden nodig om de sportsector te herinneren aan de fundamentele beginselen van goed bestuur, zoals: bekwaam management, duurzame financiering, verantwoording en transparantie. De ministers vonden dat Europa één lijn moet trekken als het gaat om de integriteit van de sport te verbeteren.

Tijdens de Raad stond de organisatie van grote sportevenementen ook op de agenda. De ministers vonden dat de organisatie daarvan eerlijker en transparanter moet zijn. Zo moet er meer duidelijkheid komen over de verantwoording, voorbereiding, bieding, organisatie, evaluatie en nalatenschap van dergelijke evenementen. De Sportraad heeft hierover Raadsconclusies aangenomen. De Raadsconclusies zijn hier terug te vinden.

Na de EU-Sportraad vond een constructieve dialoog plaats tussen EU-sportministers en vertegenwoordigers van het IOC , EOC , de FIFA en de UEFA. De deelnemers spraken over transparantie en goed bestuur in de sport. Men sprak ook de intentie uit om vaker dit overleg te laten plaatsvinden. Nederland heeft aangeboden om een eerste bijeenkomst te organiseren.