Ploumen: tijd voor 'reset' vrijhandel

Minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft vandaag bij OESO in Parijs een pleidooi gehouden voor een 'reset' van vrijhandel. De eerste stappen daartoe zijn gezet door onderhandelingen transparanter te maken en duurzaamheidsparagrafen op te nemen. Maar er is echt meer nodig. Ploumen onderstreepte het belang van meer vrijhandel en economische groei, maar wees tegelijkertijd nadrukkelijk op de noodzaak om ongelijkheid tegen te gaan. 'Toename van handel en investering zijn essentieel, maar de opbrengst daarvan moet ten goede komen aan iedereen, niet aan slechts een kleine groep toevallen'.

Hoog op de agenda van de ministeriële conferentie dit jaar staat hoe de economische groei aangejaagd kan worden en ook de allerarmsten daarvan kunnen profiteren. Want in heel veel landen heeft productiviteitsgroei de kloof tussen rijk en arm niet verkleind. Volgens Ploumen is een rechtvaardiger belastingstelsel en verbetering van belastinginning in opkomende economieën en ontwikkelingslanden een zeer belangrijk punt. De minister: 'Daardoor krijgen landen de financiële ruimte om te investeren in werkgelegenheid, onderwijs, infrastructuur, gezondheidszorg. Zaken waar iedereen van profiteert.'

In de OESO coördineren meer dan 30 ontwikkelde landen hun sociaal en economisch beleid. De organisatie is een belangrijke bron voor economisch beleidsadvies en zet daarnaast standaarden als het gaat om duurzaam ondernemen en het tegengaan van ontduiking en ontwijking van belasting.