Brede Nederlandse aanpak voor sanering asbestdaken
Staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur en Milieu), vertegenwoordigers van provincies en gemeenten en organisaties zoals LTO en het Verbond van Verzekeraars hebben vandaag hernieuwde afspraken gemaakt om alle daken voor 2024 asbestvrij te maken. Er komen onder meer voordelige financieringsopties voor asbestsaneringen en ook gaan provincies en gemeenten praktijkervaringen met elkaar delen. Zo gaan onder andere de milieugedeputeerden van de provincies Limburg en Overijssel op pad om andere overheidspartijen te overtuigen met een asbestplan te komen.
Dijksma: ‘Om over acht jaar alle daken vrij te hebben van asbest moeten we nu écht vaart maken. Juist omdat er zoveel partijen bij betrokken zijn, ben ik erg blij dat zij nogmaals hebben toegezegd mee te willen denken en werken om tot een gezamenlijke brede aanpak te komen. Dat zorgt voor nieuwe initiatieven, zoals hulp voor huiseigenaren die tegen praktische of financiële problemen aanlopen als zij hun dak willen gaan vervangen. Dit komt bovenop een financiële regeling die de Rijksoverheid sinds begin dit jaar heeft opengesteld.’
Voor deze regeling zijn dit jaar al 1758 aanvragen binnengekomen van huizenbezitters en bedrijven. Met de 4,7 miljoen euro die hiermee wordt uitgekeerd, is al ruim één miljoen vierkante meter gesaneerd. De regeling is bedoeld voor asbestdaken met een oppervlakte van meer dan 35 vierkante meter. Per vierkante meter wordt er 4,50 euro uitgekeerd, met een maximum van 25.000 euro per adres.
Vanaf 1994 is het gebruik van asbest verboden. Ook bestaat de plicht om gebouwen die zijn gebouwd voor 1994 te inventariseren op asbest bij verbouwing of sloop. Vorig jaar besloot het kabinet dat er vanaf 2024 geen asbest meer op de Nederlandse daken mag liggen, vanwege de gezondheidsrisico’s die blootstelling met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor schadelijke asbestvezels kunnen vrijkomen.