Verklaring van ministers Koenders en Bussemaker over Pride-evenementen in Istanbul

“Dit weekeinde vinden in Istanbul verscheidene Pride-events plaats om aandacht te vragen voor de positie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, transgenders en intersekse personen (LHBTI’s) in Turkije. Te vaak zien LHBTI’s zich wereldwijd gesteld voor ernstige bedreigingen aan hun adres en problemen bij het organiseren van dergelijke events."

"Ook tegen de Istanbul Pride-activiteiten bestaan dit jaar helaas dreigingen uit diverse hoeken. In het licht daarvan adviseert het ministerie van Buitenlandse Zaken demonstraties te mijden en instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.

Gelijke rechten voor LHBTI’s zijn voor Nederland één van de prioriteiten in het mensenrechten- en emancipatiebeleid. De ministers Koenders (Buitenlandse Zaken) en Bussemaker (Emancipatie) roepen de Turkse autoriteiten op een waardig verloop van deze events mogelijk te maken, en zich maximaal in te spannen voor de veiligheid van alle deelnemers.

Koenders en Bussemaker benadrukken dat Nederland pal staat voor de vrijheid om te zijn wie je bent en wil zijn, en te houden van wie je wilt. Daar moet iedereen publiekelijk voor uit kunnen komen, ook in Turkije.”