Assurancerapport audit verwerking gegevens UWV polisadministratie

Met ingang van 1 april 2014 is er een overeenkomst gesloten tussen het UWV en DUO die is gericht op het beschikbaar stellen van inkomensgegevens uit de polisadministratie UWV aan DUO. Het gebruik van de gegevens van het UWV voorkomt onnodige (dubbele) bevraging van burgers en het beperken van het risico op onjuiste beslissingen. De gegevens zijn beschikbaar via de Suwinet Inkijkapplicatie. Dit assurance-rapport richt zich op de gegevensverwerking gedurende het kalenderjaar 2015.

Doelstelling van dit rapport is om een oordeel te vellen over het juiste gebruik van de Suwinet Inkijkapplicatie. Daarbij is gelet op de opzet, het bestaan van en de werking van maatregelen en procedures die gericht zijn op de naleving van het juist gebruiken van de inkomensgegevens van het UWV door DUO.

Uit het onderzoek is gebleken dat DUO hier niet op voldoende wijze uitvoering aan heeft gegeven. Er zijn door de Auditdienst Rijk (ADR) daarom een aantal aanbevelingen gedaan die door DUO zullen worden opgevolgd. DUO heeft het UWV in 2015 gevraagd om een uitbreiding van de doelbinding. De gevraagde uitbreiding is inmiddels door het UWV gefiatteerd.