Toespraak minister-president Mark Rutte bij ontbijtontvangst van de voorzitter van de Duitse Bondsraad Stanislaw Tillich

Toespraak van minister-president Rutte bij ontbijtontvangst van de voorzitter van de Duitse Bondsraad Stanislaw Tillich op 26 augustus 2016 in Den Haag. De speech is in het Duits uitgesproken.

Sehr verehrter Herr Tillich, excellenties, dames en heren,

Herr Tillich, graag heet ik u en uw delegatie van harte welkom in Nederland. Ik ben blij dat de draad van jaarlijkse bezoeken van de President van de Bondsraad aan Nederland weer is opgepakt, nadat het bezoek van uw voorganger vorig jaar door persoonlijke omstandigheden helaas niet door kon gaan.

Duitsland heeft een bewogen en verdrietige zomer achter de rug, met de schietpartij in München en aanslagen in Ansbach en Würzburg nog scherp op het netvlies. Maar Angela Merkel zei: Duitsland is een sterk land, dat gezamenlijk de obstakels zal overwinnen. Nederland leeft mee met de slachtoffers en de nabestaanden. Wij staan naast onze buren.

Onze landen zijn al decennia lang sterk met elkaar verbonden. Het Nederlandse spreekwoord ‘beter een goede buur dan een verre vriend’ is op de Duits-Nederlandse relatie zeker van toepassing. Wij zijn gelukkig niet het type buren dat elkaar naar het leven staat omdat een schutting iets te veel naar links staat of omdat de buurjongen een bal de tuin in schopt. Wij zijn het type buren dat elkaar uit de brand helpt en samen optrekt bij problemen. Buren bovendien, die elkaar inmiddels zo lang en goed kennen dat de band alleen maar sterker wordt.

Het is een band die we moeten koesteren. En dat doen we. Kijk maar naar de vele hoogtepunten die ook dit jaar weer in de wederzijdse agenda stonden: het bezoek van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima aan Beieren, de succesvolle Nederlands-Duitse regeringsconsultaties in Eindhoven in april. En in oktober volgt de Frankfurter Buchmesse, waar Nederland en Vlaanderen eregast zijn.

De basis van onze samenwerking ligt in onze belangrijke economische relatie. Met een wederzijds handelsvolume van € 167 miljard in 2014 zijn de cijfers indrukwekkend, ook naar wereldwijde begrippen. Nederland is grootste investeerder, niet alleen in Duitsland als geheel, maar ook in uw mooie Saksen. De Freistaat presteert economisch gezien het beste van alle deelstaten in de voormalige DDR, dus dat biedt kansen voor onze relatie in de toekomst.

Maar we vinden elkaar niet alleen op economisch vlak, we delen ook waarden. Dat komt omdat wij als buren elkaar verstaan. En omdat we dezelfde taal spreken. Met een wereld waarin de dreiging aan de Europese buitengrenzen toeneemt en terroristen ook op ons continent aanslagen plegen, wordt dat alleen maar belangrijker.

Het maakt dat wij ook vandaag op veel belangrijke internationale politieke dossiers samen optrekken. Dat geldt niet in de laatste plaats voor de samenwerking in de Europese Unie. Het referendum in het Verenigd Koninkrijk heeft laten zien dat er bij delen van de Europese bevolking grote twijfel bestaat over het functioneren van de EU. Die sentimenten kunnen wij niet negeren. Ze bestaan ook in Duitsland, ze bestaan ook in Nederland. Juist nu is het van het grootste belang om samen te staan voor een Europa dat problemen oplost. Daarom reis ik vanavond af naar Meseberg, om met bondskanselier Merkel en met de politiek leiders van Zweden, Finland en Denemarken te praten over de gevolgen van de Brexit ter voorbereiding van de informele top met de EU27 in Bratislava op 16 september a.s.

In veel Europese lidstaten staan er komend politiek seizoen verkiezingen op de agenda. Ook in Nederland en Duitsland. In de campagnes zal Europa ongetwijfeld op de agenda staan. Angst is daarbij een slechte raadgever. We moeten niet terugkeren naar beperkt nationaal eigenbelang. Onze belangen zijn vooral gedeelde belangen. De bloeiende bilaterale samenwerking tussen Nederland en Duitsland is daarvan het beste voorbeeld.

Sehr verehrter Herr Tillich, die goede relatie is er niet in de laatste plaats door de vaak uitstekende persoonlijke contacten. Door mooie tradities, zoals de jaarlijkse ontvangst van de voorzitter van de bondsraad. Vandaag staan wij stil bij een mooie Duits-Nederlandse toekomst. Bij een relatie die nog altijd beter, warmer en sterker wordt.