Controle verantwoordingscijfers Wsw 2014 - informatie voor gemeenten

Op dit moment zijn de verantwoordingen voor de Wsw over 2014 bij SZW binnen. De verantwoording van de realisatie over 2014 (indicatoren 3 en 4) wordt gebruikt voor de toepassing van artikel 9 Wsw, de terugvordering in geval van onderrealisatie, en de toekenning van de bonus begeleid werken.

In de afgelopen jaren hebben wij geconstateerd dat in de ontvangen verantwoordingen bij enkele gemeenten cijfers zijn opgenomen die redelijkerwijs niet kunnen kloppen. Vanwege de grote financiële consequenties die dit kan hebben, roepen wij gemeenten op de ingediende Wsw-verantwoording te checken op juistheid en volledigheid. Gelet op de wettelijke Sisa-verantwoordingssystematiek moet en mag SZW uitgaan van de verantwoorde gegevens, zoals deze door de gemeenten zijn vastgesteld en worden aangeleverd. Gemeenten zijn uitsluitend zelf verantwoordelijk voor het tijdig aanleveren van een juiste en volledige verantwoording.

In bijgaand overzicht  is een overzicht per gemeente opgenomen van alle verantwoorde Wsw-cijfers, en de taakstelling voor 2014. Eventuele herziening van deze cijfers kan gebeuren via e-mail, via mmeihuizen@minszw.nl. De wettelijke termijn hiervoor loopt tot uiterlijk 30 september.

NB! Van ruim 70 gemeenten is er sprake van een voorlopige deelverantwoording, een mogelijkheid die het ministerie van BZK heeft geboden in verband met het feit dat het vaststellen van de getrouwheid en rechtmatigheid in het sociaal domein in een aantal gemeenten extra tijd vergde. Deze gemeenten wordt er hierbij op gewezen dat de ingediende Wsw-cijfers alleen worden meegenomen bij de vaststelling indien de gemeente uiterlijk 30 september de complete gemeentelijke verantwoording heeft laten vaststellen door de raad, en heeft aangeleverd bij het CBS. Indien dit niet het geval is wordt de realisatie alsnog vastgesteld op nihil en zal tot terugvordering worden overgegaan.