Toespraak staatssecretaris Dijksma bij opening nieuwe station in Breda

Toespraak van staatssecretaris Dijksma (IenM) bij de opening van het nieuwe station in Breda op 8 september 2016.

Dames en heren, beste reizigers, beste Bredanaren,

Vandaag is het moment waar u zo lang naar heeft uitgekeken. Na 4 jaar keihard werken staat er een compleet nieuw station in Breda. En kijkt u eens wat een verandering! Het is hier ruim, het is hier licht, en het design ziet er ook nog eens superstrak uit.

Voor dit gebouw zijn vast een recordaantal winkelhaken versleten. Overal zie je hoeken van 90 graden.

Het ontwerp van architect Koen van Velsen maakt de tongen los.De 1 vindt het een architectonisch hoogstandje, een parel, een spoorkathedraal. De ander vergelijkt het bouwwerk met een baksteen, een blokkendoos, een bunker¹. Over smaak valt gelukkig niet te twisten.

1 ding is zeker: Breda heeft er een nieuwe blikvanger bij.

Ik vergelijk stations – en in een historische stad als Breda mag dat zeker – met de stadspoorten van vroeger. Voor vreemdelingen waren deze gebouwen de eerste kennismaking met de stad. Voor bewoners was de stadspoort de drempel naar de wijde wereld – of een baken van veilig thuiskomen.

Onze OV-terminals zijn de stadspoorten van de 21e eeuw. Multifunctionele stadspoorten om in te wonen, werken, winkelen, reizen en parkeren.

Zoveel functies in een hypermodern jasje: het is uniek in Nederland, en internationaal maar weinig vertoond. En dat is nog niet alles:

Qua oppervlakte en omvang is dit het grootste station van Brabant. En het was zelfs het grootste bouwproject van Brabant. Het is het eerste station in Nederland waar je met de auto in en boven het station kunt parkeren.

Het station is uitgerust met een koude- en warmteopslag: het is dus ook nog eens een duurzaam gebouw.

Het ontwerp is berekend op de toekomst. Een toekomst waarin we vaker met de trein gaan en meer kilometers over het spoor maken. Elke dag reizen meer dan een miljoen mensen met de trein. En elk jaar komt daar nog eens 3 procent bij.

Breda is het scharnier tussen mainport Rotterdam en brainport Eindhoven.

Breda is de schakel tussen Amsterdam en Brussel.

Breda is de spoorhub voor de reizigers in Zuid-Nederland.

Het is hét voorbeeld van het station van de toekomst. Geen tochtige, overkapte perrons, maar moderne, multifunctionele terminals die van alle gemakken zijn voorzien. Een knooppunt waar reizigers snel, comfortabel, veilig in, uit- en overstappen. Van trein naar taxi en bus naar fiets.

Een gebouw dat wijken die vroeger nog door het spoor werden gescheiden, weer met elkaar verbindt. Een gebouw waar iedereen de weg kan vinden; ook de kwetsbare groepen als rolstoelers, slechtzienden en ouderen.

Een gebouw als visitekaartje voor deze prachtige stad. Een gebouw dat voelt als thuiskomen. Een gebouw waar je nog even wilt blijven. Een station om trots op te zijn!

Dames en heren,
 
Ik feliciteer de stad Breda met deze nieuwe stadspoort. Ik feliciteer ProRail, NS, de architect, de aannemer met alle bouwers. U heeft een huzarenstukje afgeleverd: in 4 jaar heeft u een reuzenstap naar de toekomst gezet.  

En ik feliciteer de reizigers met een aangename plek om te verblijven, te ontmoeten, te winkelen, thuis te komen of te vertrekken.

Dank u wel!