Persconferentie na ministerraad 16 september 2016

Minister Kamp:
Ik heb het ook een jaartje geleden een keer gedaan. Heel af en toe gebeurt het dat de minister-president er niet is en de viceminister-president er niet is en dan is er gelegenheid voor mij om even wat terug te koppelen naar u, wat er gebeurd is.

We hebben een vreugdevolle dag gehad vandaag, omdat minister Plasterk weer terug was. Die hebben we een aantal maanden moeten missen, die ging weg op een gegeven moment en toen hadden we niet door dat hij iets met zijn hart had, dat kwam heel plotseling want hij functioneerde tot het laatst op de gebruikelijke goede wijze. Maar ineens was hij weg, hij is geopereerd, hij is weer hersteld en hij is in volle glorie weer teruggekomen. Dus we zijn erg blij dat hij er weer is en weer volop mee heeft gedaan.

We hebben gisteren de CBS-cijfers gezien over de werkloosheid en dat is voor ons als kabinet een heel belangrijk punt, omdat wij - wij doen allerlei dingen, maar uiteindelijk gaat het er ons om dat we iedereen zo veel mogelijk bij de samenleving betrekken en ook mee laten profiteren in al het goede wat er in ons land is. En dat kun je het beste doen door te werken. Dus wij willen heel graag dat er meer werkgelegenheid is, minder werkloosheid is, en we hebben nu gezien dat het aantal werklozen in de afgelopen maanden snel is gedaald. In augustus waren er 20.000 minder werklozen, in een half jaar tijd is het percentage van de beroepsbevolking dat werkloos is gedaald van 6,5 naar 5,8 procent. Dat is echt een flinke daling. Het is in de afgelopen vier jaar niet zo snel vooruitgegaan als het nu op dit moment vooruitgaat en daar zijn we natuurlijk erg blij mee, dat dat gebeurt. We zijn ook blij met de groei van de werkgelegenheid, die ook al een tijd aan de gang was. Meer werkgelegenheid, veel meer mensen komen op de arbeidsmarkt beschikbaar en ondanks dat er meer mensen op de arbeidsmarkt komen toch het percentage werkloosheid dat naar beneden gaat. Inmiddels 10 miljoen mensen die in Nederland werken en het afgelopen half jaar 100.000 banen erbij gekregen. Dat zijn echt dingen waar we het voor doen en we zijn blij dat die ontwikkeling op deze manier plaatsvindt.

Wat aan de economie ook echt bijdraagt in Nederland is dat wij, behalve van onze succesvolle export, het nu ook kunnen hebben van de stijging van de koopkracht. Vorig jaar, in het jaar 2015, is de koopkracht gemiddeld met 1,1 procent gestegen, alleen de werknemers zagen de koopkracht stijgen met gemiddeld 2,5 procent. Ook in dit jaar 2016 zal er weer een plus uitkomen, het jaar is nog niet afgelopen maar die ontwikkeling van de koopkracht zal ook dit jaar positief zijn. En wat betreft het jaar 2017, dat kunt u zich voorstellen, daar heb ik nog geen mededelingen over te doen. Daar hebben we in augustus een heleboel over gesproken in het kabinet, ook besluiten over genomen. Tot het laatst zijn we bezig geweest om dat allemaal netjes uit te werken en dat zal volgende week aan de Kamer worden gepresenteerd en dan zal ook een dag later begonnen worden met de Algemene Politieke Beschouwingen en dan kunnen we u ook vertellen wat naar verwachting de ontwikkelingen in het jaar 2017 zullen zijn. Maar ik heb goede hoop dat de goeie ontwikkeling die we ingezet hebben, in 2014, '15, '16, dat die ook volgend jaar weer voortgezet zal worden.