Gezamenlijke verklaring JIT-landen, 20 september 2016

De ministers van Buitenlandse Zaken van Australië, België, Maleisië, Oekraïne en Nederland zijn vandaag in New York bijeengekomen om te spreken over de voortdurende inspanningen om gerechtigheid te krijgen met betrekking tot het neerhalen van vlucht MH17 op 17 juli 2014, waarbij 298 mensen om het leven kwamen. De ministers vertegenwoordigen de landen waarvan de onderzoeksinstanties samenwerken bij het strafrechtelijk onderzoek waartoe in resolutie 2166 (2014) van de VN-Veiligheidsraad werd opgeroepen.

De ministers herinnerden aan de eis van de Veiligheidsraad, vervat in resolutie 2166, en aan de vastbeslotenheid van hun eigen regeringen de verantwoordelijken voor het neerhalen van vlucht MH17 ter verantwoording te roepen. Zij brachten voorts de eis van de Veiligheidsraad in herinnering dat alle staten volledig dienen mee te werken aan de inspanningen om deze verantwoordelijkheid vast te stellen.

De ministers spraken in dit verband opnieuw hun krachtige steun uit voor het internationaal en onafhankelijk onderzoek dat door het Joint Investigation Team wordt uitgevoerd en waarvan de tussentijdse resultaten op 28 september bekend worden gemaakt.

De ministers hebben tevens de voortgang besproken met het uitwerken van een vervolgingsmechanisme, gezien het veto dat in de VN-Veiligheidsraad in juli 2015 is uitgesproken tegen een VN-tribunaal. De landen blijven zich volledig inzetten om effectieve maatregelen te nemen om degenen die verantwoordelijk zijn ter verantwoording te roepen. Er moet gerechtigheid komen voor de familieleden en geliefden van de mensen die bij vlucht MH17 zijn omgekomen.