Persconferentie na ministerraad 23 december 2016

Vandaag was de laatste ministerraad van dit jaar, van 2016. En daarmee sluiten we dus - wat mij betreft in ieder geval en ik denk wat betreft veel mensen - een zeer bewogen jaar af. Het jaar begon met het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie en de grote migratiestromen, die begin dit jaar nog volledig 'out of control' leken als je de aantallen zag. Het is ook een jaar dat ons het Oekraïnereferendum bracht, de Brexit, een nieuwe president in de Verenigde Staten, althans nu nog president-elect, maar naar verwachting de nieuwe president vanaf januari, eind januari. Maar ook een jaar met terroristische aanslagen, nog een verschrikkelijke aanslag afgelopen maandag in Berlijn en natuurlijk ook de moord op de Russische ambassadeur in Ankara. En dat zijn allemaal grote thema's die ons dit jaar hebben beziggehouden.

Die grote migratiestroom, die in het begin van het jaar zo hoog was, die hebben we inmiddels grotendeels onder controle, onder andere door afspraken met Turkije die onder ons voorzitterschap gemaakt konden worden. Ook economisch, kan ik zeggen, heeft Nederland de weg omhoog weer gevonden. Zeker als je het vergelijkt met 2012, toen dit kabinet net begon, dan kende de Nederlandse economie dit jaar een opvallend sterk herstel waarbij gelukkig in de afgelopen kwartalen ook de banengroei aanzienlijk was en daarmee ook eindelijk de werkloosheid in absolute aantallen en ook relatief echt nu aan het dalen is. Dat ging aanvankelijk ons te langzaam.

En overigens: we zijn er nog niet, want niet iedereen ervaart op dit moment nog dat herstel. We gaan er hard aan werken om ervoor te zorgen dat in 2017 dat herstel ook echt door de meeste mensen, zo veel mogelijk mensen ook in het persoonlijk leven, ervaren wordt. In datzelfde jaar 2017 blijft het ook belangrijk om op internationale vraagstukken de samenwerking met andere landen te zoeken. Kijk naar de strijd tegen terrorisme, de instabiliteit aan de randen van Europa, de Brexit zal volgend jaar ongetwijfeld een groot thema worden, maar ook klimaatverandering en migratie. En tot slot: we hebben natuurlijk in 2017, niets nieuws voor u, ook verkiezingen, op 15 maart verkiezingen voor de Tweede Kamer en daarna natuurlijk ook de kabinetsformatie die daarmee samenhangt.

Wat mij betreft pakken we al die onderwerpen vol frisse moed weer op, na enige tijd van reflectie en rust. Ik wil dan ook namens het kabinet iedereen fijne kerstdagen wensen en een goeie jaarwisseling, dat geldt in het bijzonder voor de politie en onze hulpdiensten. Zij zijn, zoals u weet, op oudejaarsavond niet aan het feestvieren, maar zijn dan bijzonder hard aan het werk. Dus laten we ook voor hun 2017 goed beginnen en er met zijn alleen een veilige en vooral ook een feestelijke jaarwisseling van maken.