Toespraak van vicepremier Asscher voor wereldkampioen darten Michael van Gerwen

Toespraak van vicepremier Asscher voor de wereldkampioen darten Michael van Gerwen in Vlijmen op 5 januari 2017.

Goedenavond!

Wat een fantastisch resultaat! Het jaar is nog maar net begonnen en de 1e wereldtitel is al binnen. Voor jou, voor Michael van Gerwen.  Of zoals wij jou beter kennen: Mighty Mike. The Green Machine. De koning van de ONE-HUNDRED-AND-EIGHTY.

Toespraak minister Asscher bij huldiging Michael van Gerwen

Wat zijn wij allemaal trots op je! Niet alleen vanwege je prestatie deze week. Je hebt vorig jaar zowat alles gewonnen wat er te winnen valt. Adrian Lewis heet dan wel 'Jackpot', maar jij bent een non-stop prijzenmachine.

Je overwinning deze week was echt de kers op de taart. Als groot sportliefhebber zat ik ook aan de buis gekluisterd… Net als miljoenen andere Nederlanders. Wat was het spannend. En wat ben je koelbloedig. Soms kwam je wat langzaam op gang, maar eenmaal los ben je niet te stoppen.

Eerst leek het even of jouw Oudjaarsavond met Barney jou zou opbreken. Maar je sloeg keihard terug en won die halve finale op fantastische en spectaculaire wijze.

De beste dartwedstrijd ooit. En wat een machtsvertoon in de finale tegen de regerend wereldkampioen Gary Anderson. Hij werd er moedeloos van; als je weer eens 3 pijlen in de triple 20 afvuurde… ONE-HUNDRED-AND-EIGHTY!

En natuurlijk de laatste uit in de bull’s eye: een schot in de roos!

Darten is allang geen kroegsport meer. Het is pure topsport...en jij bent een icoon van die topsport!

Het is spanning, sensatie, emotie. Het is precisiewerk dat maar weinig mensen in de vingers hebben. Hogere wiskunde die je pijlsnel moet toepassen.

Maar nog belangrijker: het is een sport die heel Nederland bij elkaar brengt. Met z’n allen keken we ademloos over jouw schouder mee. Met z’n allen juichten we bij iedere pot die je won. En met z’n allen schrokken we ons kapot hoe de beker nog bijna aan jouw neus voorbij ging. Niet door jouw tegenstander, maar door een gek op het podium.

Nu gaat darts om de hokjes, maar het is geen sport met een hokjesgeest. Het gaat om de karakters. Om de persoonlijkheden: van Barney tot aan de Flying Scotsman. Van Phil'‘the Power Taylor' tot aan Mighty Mike.

Iedereen is uniek, iedereen is een beetje gek, maar je hoort er wel bij. Dat is iets om trots op te zijn. En het is iets waar de rest van Nederland wel wat van kan leren. 

Ook jij past niet in een hokje Mike. Zoals je schoonmoeder zegt: 'Op het podium ben je een beest, thuis een lieve en zachte jongen.’  Keer op keer weet je te verrassen en ik hoop dat je dat blijft doen. Ook als inspiratiebron voor jongeren.

Jij zorgt er voor dat er steeds meer jongeren willen darten…de dartbords en de pijltjes zijn nu niet aan te slepen…

Bloemen voor Michael van Gerwen

En volgend jaar hopen wij natuurlijk allemaal weer op je: Jij hebt nu jouw 2e wereldtitel binnen, Phil Taylor heeft er 16. Je bent al hard op weg…

Kun je nog iets verbeteren, misschien de dubbel 12??? Ondanks jouw akelige precisie, is die niet altijd raak. Maar gelukkig, je bent ook een mens…

Niet perfect, maar wel dichtbij de perfectie. Dan volgend jaar maar die 9-darter! Dat er nog maar veel wereldtitels mogen volgen. Voor jou en voor andere Nederlandse sporters.