Factsheet Compensatieregeling Voogdij en 18+

Er zijn 2 regelingen voor gemeenten ingericht om de verschillende problemen op te lossen die gemeenten ervaren met de verdeling van het (historisch verdeelde) budget voor kinderen met een voogdijmaatregel en voor 18+ers op te lossen. In deze factsheet is uitgewerkt hoe de regelingen zijn ingericht en wanneer gemeenten hiervoor in aanmerking komen.

Gemeenten zijn sinds het jaar 2015 verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Hiertoe ontvangen zij jeugdhulpbudget. Een deel van dit budget bestaat uit middelen voor kinderen met een voogdijmaatregel en voor meerderjarigen.

Bij de verdeling van het budget voor voogdij en 18+ bij een aantal gemeenten bleek sprake te zijn van een verschil tussen het toegekende budget en de daadwerkelijke kosten die de gemeenten hebben gemaakt.

Gemeenten die (substantieel) nadeel ervaren kunnen aanspraak maken op een compensatieregeling. Een gemeente zal hiervoor een aanvraag moeten indienen. Dit kan tot uiterlijk 31 maart 2017.
 
Gemeenten kunnen voor informatie over de compensatieregeling contact opnemen met Ronnie den Os van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (ronnie.den.os@minvws.nl).