'Twee staten enige oplossing voor Israëlisch-Palestijns conflict’

Het Israëlisch-Palestijns conflict kan volgens minister Koenders van Buitenlandse Zaken alleen worden opgelost als er naast Israël ook een onafhankelijke Palestijnse staat komt die dan in vrede en veiligheid naast elkaar bestaan. ‘Er is geen realistisch, duurzaam en vreedzaam alternatief voor deze twee-statenoplossing die via onderhandelingen tot stand moet komen’, zei hij zondag in Parijs tijdens een internationale conferentie over het vredesproces in het Midden-Oosten.

Minister Koenders in gesprek met enkele ambtgenoten: Didier Reynders, Harlem Desir, Jean-Marc Ayrault en Borg Brende.

Vertegenwoordigers van ongeveer zeventig landen, de Europese Unie, de Arabische Liga en de Verenigde Naties namen deel aan de bijeenkomst die op initiatief van Frankrijk plaatsvond. Ze herbevestigden het belang van een twee-statenoplossing. Nederland riep de partijen op positieve stappen te zetten. 'Er is geen tijd voor scepsis of naïviteit. Geen andere oplossing dan de twee-statenoplossing kan tegemoet komen aan de aspiraties van beide partijen', benadrukte Koenders.

De minister maakt zich ernstige zorgen over de actuele situatie. ‘De vreselijke aanslag met een vrachtwagen in Jeruzalem laat zien waarom haatzaaien en geweld actief moeten worden bestreden. Er is geen enkele rechtvaardiging voor terrorisme en de Palestijnse Autoriteit moet verheerlijking van geweld tegengaan.’

Ruim 70 landen nemen deel aan het Midden-Oosten Vredesproces.

Daarnaast gaat Israël door met de uitbreiding van nederzettingen. Koenders: ‘Dat is een zwaard van Damocles waardoor een levensvatbare Palestijnse staat een illusie dreigt te worden. Ook de VN-Veiligheidsraad heeft zich recent onomwonden uitgesproken tegen dit nederzettingenbeleid.’

Koenders realiseert zich dat een onmiddellijke hervatting van vredesbesprekingen niet realistisch is. ‘Maar alle inspanningen moeten erop gericht zijn om wederzijds vertrouwen tussen partijen te vergroten. Nederland speelt daarbij een actieve rol, ook via verzoenings- en economische projecten. Alleen zo kan er een klimaat worden geschapen waarin een politieke oplossing mogelijk wordt. Dit is en blijft ook de leidraad van het Nederlandse beleid’, aldus de minister.