Interventiebeleid Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Beschrijving van gegevensverwerking in verband met de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Basisgegevens

Naam verwerking Interventiebeleid
Meldingsnummer M283
Verantwoordelijke(n) Minister van Economische Zaken, voor deze de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Welke gegevens van wie worden verwerkt, en waarvoor zijn die gegevens verzameld?

Betrokkene(n) Ondernemer in de betekenis van de natuurlijke of rechtspersoon die een onderneming exploiteert of beheert
Persoonsgegevens  
Soort gegevens Naam, adres, geboortedatum, locatiegegevens, KvK-nr, bedrijfstype, soms BSN, inspectiebevindingen, interventie(maatregel)
Verzameldoel Uitvoering geven aan het interventiebeleid op basis van de fungerende wet- en regelgeving waar de NVWA voor is aangewezen.
Bijzondere persoonsgegevens  

Wat wordt in feite met de gegevens gedaan?

Doel(en) van verwerking

  • Het Algemeen Interventiebeleid NVWA beschrijft het beleid dat de NVWA toepast om geconstateerde overtredingen van wet- en regelgeving tijdens toezicht, keuring, inspectie en productonderzoek te doen opheffen en herhaling ervan te doen voorkomen.
  • Het Algemeen Interventiebeleid beschrijft de methode of de werkwijze waarmee de NVWA de toe te passen interventie vaststelt, gekoppeld aan de ernst van overtredingen en aan de risico's die verbonden zijn met het proces en/of het product waarmee de desbetreffende ondernemer of persoon zich bezighoudt.
  • Het Algemeen Interventiebeleid NVWA is gebaseerd op de wet- en regelgeving waarop de NVWA toezicht houdt en volgt de beleidslijn welke is neergelegd in het Toezichtkader NVWA. Het bevat een algemene klasseindeling en beschrijft de mogelijke interventies per klasse en is van toepassing op alle domeinen waarop de NVWA toezicht houdt. Het betreft ook het keuren en certificeren voor zover door toezichthouders uitgevoerd, indien daarbij overtredingen geconstateerd worden.
  • Het Specifiek Interventiebeleid beschrijft de interventies bij specifieke overtredingen per toezichtsdomein. Het categoriseert overtredingen in geringe overtredingen (D), overtredingen (C), ernstige overtredingen (B) en zeer ernstige overtredingen (A) en koppelt daar een interventie aan. Het Specifiek Interventiebeleid geeft per toezichtsdomein invulling aan het Algemeen Interventiebeleid. Voor zover niet gespecificeerd in Specifiek Interventiebeleid, geldt het Algemeen Interventiebeleid NVWA.
  • De wettelijke basis voor interventies is alle regelgeving waarmee ambtenaren van de NVWA als toezichthouder of opsporingsambtenaren zijn aangewezen danwel op grond waarvan zij toezichthoudende bevoegdheden of opsporingsbevoegdheden hebben. Het Algemeen en het Specifiek Interventiebeleid zijn openbaar en een beleidsregel in zin van hoofdstuk 4.3 Algemene wet bestuursrecht (Awb). Beide geven aan hoe, behoudens gemotiveerde afwijkingen, de NVWA optreedt bij de constatering van overtredingen.

Gegevens worden verstrekt aan ("ontvangers")

  • Inspecteur: medewerker die inspecties uitvoert/toezicht uitoefent. Het betreft onder meer (assistent)medewerker toezicht, (senior) controleur, toezichthoudend dierenarts, systeemauditor, productdeskundige en de boa's.
  • NVWA Inlichtingen- en opsporingsdienst (IOD) bij een ernstige overtreding en/of misdrijf - is klasse A. Deze categorie verbindt het toezicht met opsporing. Er kan ook gelijktijdig een bestuurlijke interventie worden gepleegd en een strafrechtelijk onderzoek lopen bij de IOD. Dit wordt altijd overlegd met de Officier van Justitie van het Openbaar Ministerie.

Doorgifte buiten EU

Doorgifte? Nee

Wie is (zijn) de verantwoordelijke(n) voor de verwerking?

Adres verantwoordelijke(n)

Naam Minister van Economische Zaken, voor deze de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
Bezoekadres Catharijnesingel 59
3511GG Utrecht
NEDERLAND
Postadres Postbus 43006
3540AA Utrecht
NEDERLAND