Kabinet legt basis voor Nationale Omgevingsvisie

Nederland is een welvarend land, een land waar meer dan 17 miljoen mensen op een relatief kleine oppervlakte wonen, werken en recreëren. Ook in de toekomst moet ons land een gezonde en aantrekkelijke leefomgeving bieden en economisch kunnen floreren. Daarom is het van belang om inzicht te hebben in de opgaven waar Nederland voor staat. Het kabinet heeft, op voorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu, ingestemd met ‘De opgaven voor de Nationale Omgevingsvisie’. Deze startnota vormt een eerste stap naar een gedeelde visie op de omgeving en de te maken politieke keuzes voor de inrichting van Nederland.

De leefomgeving van morgen staat onder druk

Nederland is een dynamisch land met een hoge levensstandaard en één van de meest concurrerende economieën ter wereld. Internationale ontwikkelingen, ons klimaat, de invloed van technologie en de groeiende verschillen tussen verschillende delen van ons land vragen om creatieve en integrale afwegingen.
Vanaf 2019 treedt de nieuwe Omgevingswet in werking. Daarbij hoort ook één rijksvisie op de leefomgeving; een Nationale Omgevingsvisie.

 

Vier strategische opgaven

Met deze startnota zet het kabinet de eerste stap om te komen tot een nationale visie op de inrichting van ons land. Centraal staan vier strategische opgaven, die vragen om een integrale aanpak.
Dit zijn:

  • Naar een duurzame en concurrerende economie; Innovatie, kennis, verhoging productiviteit en verduurzaming zijn steeds belangrijker voor de economische ontwikkeling en de levensstandaard.
  • Naar een klimaatbestendige en klimaatneutrale samenleving; Inzet is minder energieverbruik en duurzamere bronnen. Tegelijkertijd bereiden we Nederland voor op de gevolgen van klimaatverandering, zoals hittestress en wateroverlast.
  • Naar een toekomstbestendige en bereikbare woon- en werkomgeving: Hoe houden we ons land bereikbaar en daarmee het vestigingsklimaat aantrekkelijk? Waar bouwen we onze woningen?
  • Naar een waardevolle leefomgeving: Hoe gaan we verantwoord om met onze natuurlijke omgeving waaronder de landbouw, natuur en ons landschap?

 

Een gedeeld perspectief van en voor de samenleving

Het kabinet heeft deze eerste stap gezet mede dankzij de daad- en denkkracht van een groot aantal maatschappelijke organisaties en individuen. Ook bij de vervolgstappen zal het rijk de provincies, gemeenten, waterschappen en belangenorganisaties betrekken. De inzet is dat de Nationale Omgevingsvisie gereed is vóór de inwerkingtreding van de Omgevingswet.

NOVI