Minister Koenders lanceert internationale cybercommissie

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft zaterdag tijdens de Internationale Veiligheidsconferentie in München het startsein gegeven voor de Global Commission on the Stability of Cyberspace (GCSC).

'Deze commissie komt op het juiste moment, nu er sprake is van cyberonveiligheid en nepnieuws', aldus Koenders.

De GCSC verenigt meer dan 24 prominente onafhankelijke experts vanuit overheden, bedrijfsleven en de IT-wereld uit meer dan 15 landen. De commissieleden zetten hun expertise in om concrete voorstellen te formuleren voor gedragsnormen in cyberspace. De commissie wordt onder andere gesteund door bedrijven als Microsoft en organisaties uit het veld zoals de Internet Society. Vint Cerf, de ‘vader van het internet’, is aan de GCSC verbonden als speciaal adviseur.

Nederland is een van de grootste internetknooppunten ter wereld en een van de meest ICT-intensieve economieën van Europa. ‘In het cyberdomein zijn voor Nederland grote belangen in het spel, enorme kansen voor economische groei en ontwikkeling maar ook toenemende dreigingen. Zo is onze infrastructuur ook steeds meer afhankelijk van een werkend internet. Duidelijkheid over internationale gedragsregels is van landsbelang’, constateert Koenders.

De GCSC is gevestigd in Den Haag en wordt voorgezeten door voormalig minister Buitenlandse Zaken van Estland, Marina Kaljurand. Nederland is één van de initiatiefnemers van de Commissie.

 
Noot voor de redactie

 Voor meer informatie kunt u contact opnemen met woordvoerder Dirk Jan Vermeij op het nummer 0625179838.