Verklaring Koenders wil banden aanhalen met Argentinië

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken tekende maandag een akkoord om vaker samen op te trekken met Argentinië. Dat deed hij met zijn Argentijnse collega, minister Susana Malcorra, die op uitnodiging van minister Koenders een bezoek brengt aan Nederland.

“We zijn sterk afhankelijk van het buitenland. Ik wil daarom de banden aanhalen met regio’s en landen die dezelfde uitdagingen zien. Samen kunnen we ons sterk maken. De wereld is zo klein geworden dat je ook moet praten met landen die verder weg op de kaart liggen. Nederland en Argentinië hebben een sterke economische band, werken nauw samen in VN-kader en geloven allebei in internationaal recht, mensenrechten, democratie en multilaterale samenwerking”, aldus de minister.

De ministers spraken over gezamenlijke projecten in Midden-Amerika en Afrika op het gebied van mensenrechten en voedselzekerheid. Ook werd gesproken over het initiatief dat NL en Argentinië hebben genomen, samen met België en Slovenië, om te komen tot een Multilateraal Verdrag over Rechtshulp en Uitlevering bij Internationale Misdaden.

De ministers stonden uitgebreid stil bij het staatbezoek van de Argentijnse President Macri aan Nederland eind maart.