Maximum termijn regeling energie-innovaties verlengd tot 2030

Ook energie-innovaties die op langere termijn kosten besparen, kunnen nu ondersteuning krijgen via de regeling Hernieuwbare Energieprojecten (HER). Minister Kamp van Economische Zaken heeft de termijn daarvan verlengd van 2023 naar 2030. Het gaat om bijvoorbeeld kansrijke innovaties op het gebied van warmte uit zonlicht, groen gas, getijdenenergie en wind op zee. Het ministerie van Economische Zaken stelt vijftig miljoen euro beschikbaar voor deze projecten via de HER en nog eens ruim vijftig miljoen euro via diverse andere subsidieregelingen.

Minister Kamp, Economische Zaken: ,,De transitie naar een CO2-arme energievoorziening is definitief ingezet. De omschakeling naar een CO2-arme economie is niet mogelijk zonder grote investeringen en vereist volop innovatie. Door de maximum termijn van de regeling Hernieuwbare Energieprojecten te verlengen naar 2030 hebben bedrijven en kennisinstellingen meer mogelijkheden om het volledige potentieel van innovaties te benutten. Dat komt overeen met onze visie in de Energieagenda waarbij de energietransitie ook moet leiden tot het benutten van economische kansen.”

Regelingen voor ondersteuning energie-innovaties open in april 2017

Aanvragen voor ondersteuning van energie-innovaties kunnen worden ingediend vanaf maandag 3 april 2017. Hieronder valt ook de eerste tender van de regeling Demonstratie Energie-Innovatie (DEI), die voortkomt uit het Energieakkoord. Later dit jaar volgt nog een tweede tender van de DEI. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de regelingen uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Binnen de Topsector Energie stelt het ministerie van Economische Zaken sinds 2012 financiële middelen beschikbaar voor energie-innovaties van publiek-private samenwerkingsverbanden tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven. De ondersteuning stimuleert onderzoek, ontwikkeling en demonstratie rond duurzaam opgewekte energie, energiebesparing en slimme inpassing van energie in de maatschappij.