She Decides conferentie via livestream te volgen

In Brussel gaat donderdag 2 maart om 9.30 uur de internationale conferentie She Decides van start. De organisatie van de conferentie is in handen van het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken. Op hun Facebookpagina is de volledige conferentie live te volgen. Onderwerp van gesprek is het in stand houden van voorzieningen voor gezinsplanning in ontwikkelingslanden.

Bekijk hier vanaf 9.30 uur de livestream

Gastheer van de conferentie is vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met initiatiefnemer van She Decides minister Lilianne Ploumen, Zweedse vicepremier en minister van Internationale Ontwikkelingssamenwerking en Klimaat Isabella Lövin en Ulla Tørnæs, Deense minister van Ontwikkelingssamenwerking. Ongeveer 50 landen hebben hun deelname aan de conferentie toegezegd.

Programma

Tijdens de conferentie in het Brusselse Egmontpaleis komen vertegenwoordigers aan het woord van organisaties die zich bezig houden met programma's voor gezinsplanning in ontwikkelingslanden. In een paneldiscussie spreken Senegalese minister van gezondheid Awa Marie Coll Seck, UNFPA directeur Babatunde Osotimeh, IPPF directeur Tewodros Melesse en Ann Stars van het Guttmacher Instituut over het belang van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Minister Ploumen presenteert het She Decides Global fundraising Initiative. Ook is er in het programma ruimte voor landen, ngo’s en internationale organisaties om hun steun toe te zeggen.

She Decides

Vrouwen hebben het recht om zelf te beslissen of, met wie en wanneer ze een kind willen krijgen. She Decides is een internationaal initiatief om steun te werven voor organisaties die zich voor dit recht inzetten. Omdat deze organisaties vrouwen ook (informatie over) een veilige abortus bieden, geven de VS geen subsidie meer. Doel van She Decides is dat voorzieningen voor gezinsplanning in ontwikkelingslanden toch kunnen blijven bestaan.