Spreekpunten minister Schultz bij ondertekening bestuursovereenkomst oostelijke ontsluiting Houten A12

Dank mevrouw Verbeek voor de mooie ontvangst hier in het huis van de provincie.
Prachtige timing om deze overeenkomst op de laatste missionaire dag van dit kabinet te ondertekenen. Tot op de laatste dag hakken we knopen door om de doorstroming van het verkeer te verbeteren!

Zeker in deze regio hebben we veel gerealiseerd en in gang gezet. Er gebeurt veel in de regio Utrecht. Dat moet ook want het is de draaischijf van Nederland.
Vandaar mijn déja vu-gevoel! Want in december hebben we ook samen handtekeningen gezet. Toen ging het om het Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht. Een groot project.
Het is een van de vier cruciale verbindingen die nog ontbraken in ons hoofdwegennet.

De bouw van al deze ontbrekende verbindingen zijn nu in gang gezet. Essentieel voor de toekomst van ons land dat het van beweging moet hebben.  

Deze regio zelf is zeer druk en vol in beweging. Dagelijks zijn hier 1 miljoen mensen onderweg. Naar school, werk, kinderopvang… Dat zien we terug op de wegen en in het OV.
Dat kunnen we niet allemaal opvangen met aanleg van nieuwe wegen, extra rijstroken en aansluitingen.
We zoeken het ook in slimme maatregelen waardoor we de infrastructuur beter benutten. Dat doen we zeker in deze regio samen met veel actieve werkgevers.

Denk aan spitsmijdingen, het stimuleren van het gebruik van de fiets. En in deze regio rijdt een speciale spitsbus waar veel forenzen gebruik van maken. Ze rijden lachend over de vluchtstrook langs de file…

Voor een goede doorstroming zijn beide kanten nodig: én blijven investeren in onze infrastructuur, én in een betere benutting.

Vandaag gaat het om het onderliggend wegennet.
Een nieuwe aansluiting vanaf Houten op de A12 richting het oosten.
Een afslag naar het westen is net twee jaar geleden gerealiseerd, de Limesweg.
Ik ben er vlak voor de opening geweest [maart 2015]. Een halve aansluiting is er dus al.

De aanvullende aansluiting is een lang gekoesterde wens van de regio. Ik kan de wens goed begrijpen omdat het veel sluipverkeer zal weghalen uit het buitengebied.
Belangrijk voor de verkeersveiligheid en de leefbaarheid.
Ik vind wel dat we de aansluiting uiteindelijk compleet moeten maken. Dat is het duidelijkst voor alle weggebruikers. We gaan niet voor half werk!

We spreken daarom af dat we in ieder geval beginnen met de aansluiting richting Arnhem. En dat we toewerken naar een aansluiting vanaf de A12 naar Houten.

Vandaag zetten we dus een eerste stap. We gaan samen onderzoeken hoe we de nieuwe aansluiting kunnen realiseren.
Ik feliciteer de provincie met deze stap. En ik wens iedereen veel succes!