Toespraak minister Schultz van Haegen bij Waterschapsdag

“We hebben de afgelopen jaren laten zien dat waterveiligheid en een mooie inrichting fantastisch kunnen samengaan. Zo goed dat architecten de dijk-in-duin oplossing met de parkeergarage eronder in Katwijk uitriepen tot mooiste gebouw van 2016! We hebben mooie dingen gedaan. We hebben bergen werk verzet, maar de uitdagingen zijn er niet minder om.”

Dat zegt minister Schultz maandag 20 maart bij de Waterschapsdag.

 

Dames en heren, beste watervrienden, beste Hans,

Dank voor de mooie woorden. Ja, het waren twaalf bijzondere jaren. Het kabinet is ongetwijfeld nog een tijdje demissionair, maar ik denk dat ik kan zeggen dat dit mijn laatste Waterschapsdag is, als minister. Ik kijk terug met veel plezier. Want wat hebben we mooie dingen gedaan!

Ik hoef alleen maar door het land te reizen om projecten te zien die mij vervullen met trots. Nijmegen/Lent, het Munnikenland waar ik graag kom. De Maaswerken. Of dichter bij huis: de boulevards van Scheveningen en Katwijk. We hebben de afgelopen jaren laten zien dat waterveiligheid en een mooie inrichting fantastisch kunnen samengaan. Zo goed dat architecten de dijk-in-duin oplossing met de parkeergarage eronder in Katwijk uitriepen tot mooiste gebouw van 2016!

Vorige maand was ik in Veessen-Wapenveld voor de oplevering van het laatste grote Ruimte voor de Rivierproject. Ik was weer diep onder de indruk van de veerkracht van de mensen in het gebied. Het is niet makkelijk, dat realiseer ik me elke keer als we mensen dwingen te verhuizen.

Maar terugkijkend op de reeks projecten denk ik dat we de gebieden telkens weer mooier hebben achtergelaten. Ik hoop dat nieuwe mensen die de komende jaren die rotboodschap te horen krijgen, daaruit hoop putten. Hoop en vertrouwen dat ze erop vooruit kunnen gaan. Dat ze niet alleen een veiligere, maar ook een mooiere nieuwe leefomgeving kunnen krijgen.

Dames en heren,
We hebben mooie dingen gedaan…
-    De OESO riep ons uit tot best georganiseerde wateroverheid ter wereld.
-    We liggen op koers om in 2020 jaarlijks 750 miljoen euro aan kosten te besparen.
-    We vechten niet alleen meer tegen de natuur, we hebben samen de omslag gemaakt naar bouwen met de natuur.
-    We hebben een nieuw Deltaplan voor de 21e eeuw.
-    We hebben nieuwe normen voor onze waterkeringen.
-    De Nederlandse waterinnovaties, ook die van u, staan internationaal in hoog aanzien.

We hebben mooie dingen gedaan. We hebben bergen werk verzet, maar de uitdagingen zijn er niet minder om. U begon de dag al met een grote opgave: we moeten nog een hoop doen om ons land klimaatbestendig te maken. Ruimtelijke adaptatie werkt anders dan waterveiligheid. Waterveiligheid kunnen we realiseren met een uitvoeringsprogramma van Rijk en waterschappen. Zo zijn we het gewend. We gaan dijken verhogen of verbreden… Er is budget en een planning…

Ruimtelijke adaptatie is complexer. Er zijn meer partijen nodig. Meer samenwerking. Ik ben ervan overtuigd dat de nieuwe Omgevingswet hierbij kan helpen. Bij het maken van een Omgevingsvisie zitten alle betrokkenen aan tafel en worden die aspecten vanaf het begin meegewogen. Het is belangrijk klimaatadaptatie een vast onderdeel te maken van de Omgevingsvisies!

Klimaatbestendigheid staat niet op zich. Als we het goed willen doen, worden we ook energieneutraal en circulair. We hebben nieuwe kennis en ideeën nodig, durf om te experimenteren en betrokkenheid van mensen zoals u.

Met grote interesse las ik vorige week de duurzame agenda die u met provincies en gemeenten heeft opgesteld. Emissieloze bussen, aardgasvrije wijken, subsidies voor groene daken en tuinen, grondstoffen uit afvalwater, windmolens en zonnecellen op uw terreinen. Ik denk dat u op de goede weg bent.

De toekomst van Nederland is niet gediend met hoge hekken om de verantwoordelijkheden van waterschappen, provincies en gemeenten. Samenwerken, flexibiliteit en gebruik maken van elkaars kennis en ervaring helpt iedereen verder. Waterschappen hebben een grote rol. U heeft uitvoeringskracht in de regio, u heeft kennis, u kunt de spil zijn in het lokale netwerk.

Over grenzen heen kijken… Dat geldt wat mij betreft niet alleen voor de grenzen tussen overheden. Ik vind het goed dat u tegenwoordig ook letterlijk de grens over gaat, naar het buitenland.

U adviseert buitenlandse overheden over waterbeheer en financiering. U ondersteunt handelsmissies. U ontvangt buitenlandse delegaties om te laten zien hoe wij het hier in Nederland doen. U leert hiervan én u steunt de exportpotentie van de Nederlandse watersector. Nederland wordt hier alleen maar beter van.

Dames en heren, ik rond af. De Unie van Waterschappen viert dit jaar haar 90ste verjaardag. De discussie over uw bestaansrecht is geluwd, maar het denken mag niet stoppen. Om het water nationaal en internationaal de baas te blijven, moeten we blijven zoeken naar verbeteringen en innovaties tegen zo laag mogelijke kosten.

Wat mij betreft mag u daarbij minder bescheiden zijn: opgeheven hoofd en borst vooruit! Grijp die stormen en die wateroverlast van de komende jaren aan om de mensen in het land voor eens en voor altijd duidelijk te maken dat waterschappen ertoe doen. Dat waterbewustzijn ertoe doet. En dat we nergens zijn als we niet heel hard aan water werken.

Ik kan niet iedereen bij naam noemen, maar met velen van u heb ik de afgelopen jaren warm contact gehad. Graag bedank ik u allen voor de prettige samenwerking. Hans Oosters en ook Peter Glas, Jan Jaap de Graeff en Sybe Schaap in het bijzonder. Het was een mooie tijd.

Dank u wel.