Korte toespraak van minister-president Mark Rutte bij de herdenking in de Tweede Kamer van de aanslag in Londen

Mevrouw de voorzitter,

Precies een jaar na de aanlag op de Brusselse luchthaven Zaventem werd vorige week woensdag opnieuw een bevriend buurland in het hart getroffen. Londen rouwt en wij rouwen mee.

Een laffe daad kostte aan onschuldige slachtoffers het leven en de gevolgen voor een groot aantal gewonden zijn ingrijpend. Het kan geen toeval zijn dat nu Westminster als doelwit is uitgekozen. Niet alleen als locatie van een van de oudste democratieën ter wereld, maar ook als een plek waar de hele wereld samenkomt.  

Mensen van verschillende nationaliteiten werden door deze aanslag getroffen, uit Groot Brittannië, Duitsland, Italië en andere Europese landen. Maar bijvoorbeeld ook mensen uit Zuid-Korea en Australië.

Daarmee staat Westminster voor alles wat extremisten haten en alles wat zij met dit soort aanslagen proberen te vernietigen. Democratie en recht, openheid en vrijheid, een wereld waarin mensen vreedzaam samenkomen en samenwerken. Het zijn de waarden waarvoor we ook in ons land nog maar twee weken geleden naar de stembus gingen. En het zijn precies ook die waarden die door deze aanslagen niet zwakker maar sterker worden. Menselijkheid is altijd sterker dan haat en geweld.

Mevrouw de voorzitter, op momenten als deze kiezen we positie. Op momenten als deze realiseren we ons wat er op het spel staat. Op momenten als deze spreken wij daarom onze steun en hulp uit aan een land en een volk waarmee we ons nauw verbonden voelen door vriendschap, een gedeelde geschiedenis en een gedeelde traditie. En dat is dan ook precies wat ik vorige week heb gedaan in de richting van mijn collega Theresa May.

De Londense burgemeester Sadiq Khan zei in reactie op de aanslag: 'London is the greatest city in the world and we stand together in the face of those who seek to harm us and destroy our way of life.' Laat onze boodschap vandaag zijn dat wij naast de Britten staan in de verdediging van alles wat ons lief is. Ons hart en ons medeleven gaan uit naar de slachtoffers en hun nabestaanden.

Dank u wel.