Toespraak staatssecretaris Dijksma bij opening Twente Airport

“Nederland heeft er een nieuwe burgerluchthaven bij. En wat voor één. U gaat pionieren. U gaat van deze start- en landingsbaan in het groen een uniek vliegveld maken. Een vliegveld als geen ander. En laat dat nu precies de kracht zijn. We kregen vorige week al een knap staaltje te zien. Een Airbus vol hightech apparatuur landde hier in een waterbak. Om de remmen te testen onder extreme weersomstandigheden. Het is een prachtig voorbeeld van wat u hier de komende jaren gaat doen. U heeft de ambitie Twente Airport uit te bouwen tot hét test- en innovatiecentrum voor de bemande en onbemande luchtvaart. Een immense proeftuin waar bedrijven worden uitgenodigd te experimenteren.”

Dat zegt staatssecretaris Dijksma donderdag 30 maart bij de opening van Twente Airport.

 

Dames en heren,

Twente Airport is open! Eindelijk. Defensie draagt het gezag zo meteen na 77 jaar over aan de provincie. U heeft geduld moeten hebben. Maar de vlag kan in top. Nederland heeft er een nieuwe burgerluchthaven bij.

En wat voor één. U gaat pionieren. U gaat van deze start- en landingsbaan in het groen een uniek vliegveld maken. Een vliegveld als geen ander. En laat dat nu precies de kracht zijn.

We kregen vorige week al een knap staaltje te zien. Een Airbus vol hightech apparatuur landde hier in een waterbak. Om de remmen te testen onder extreme weersomstandigheden. Het is een prachtig voorbeeld van wat u hier de komende jaren gaat doen.

U heeft de ambitie Twente Airport uit te bouwen tot hét test- en innovatiecentrum voor de bemande en onbemande luchtvaart. Een immense proeftuin waar bedrijven worden uitgenodigd te experimenteren. Waar anders heeft Airbus de ruimte om dit soort testen uit te voeren?

U heeft al een paar grote namen binnengehaald.
-    Het NLR [Nationaal Lucht- en Ruimtevaartcentrum] gaat hier veiligheidstesten doen.
-    Nokia gaat hier testen met een luchtverkeersleidingssysteem voor drones. Want ook drones moeten aan wet- en regelgeving voldoen, zeg ik er hier maar even bij.
-    U wilt hier proeven gaan doen met het ‘remote tower’ concept, luchtverkeersleiding op afstand.

Twente Airport wordt een outdoor laboratorium voor de luchtvaart. Een unieke vestigingsplek voor bedrijven, in het hart van de innovatieve hightech regio Twente. Onderdeel van de Technology Base. Op steenworp afstand van de Universiteit Twente, de bakermat van veel succesvolle start-ups.

U gaat hier met business jets vliegen. U gaat hier ‘end of life’ vliegtuigen ontmantelen, op een groene, duurzame manier. U gaat hier lesvluchten doen, recreatief vliegen. Zweefvliegen doet u hier al sinds 1935!

Met 20.000 starts en landingen per jaar blijft u een kleinschalige, regionale luchthaven. Een regionale luchthaven, maar met grote vergezichten. Met een nationale uitstraling. Belangrijk voor de nationale innovatieagenda.

Om in het thema te blijven: ik denk dat het hier kan gaan vliegen! Twente Airport wordt, na Marknesse, het tweede dronetestcentrum van Nederland. Hét proefterrein voor luchtvaartveiligheid, met zijn eigen start- en landingsbaan. Goed voor de Twentse economie en goed voor de Twentse werkgelegenheid.

Als inwoner van Enschede maakt me dat beretrots. Maar ook als nationaal staatssecretaris van Luchtvaart. De maakindustrie blijft in Nederland alleen overeind als we op grote schaal innoveren. En dat doen we! Niet in de laatste plaats hier in Twente.

Ik zei het al: Twente Airport is een vliegveld als geen ander. Dat geldt ook voor deze locatie in het groen. Op een knappe manier zijn hier vorig jaar de natuurgebieden van Hof Espelo, de Lonnekerberg en de landgoederen van Driene aan elkaar geregen. 130 hectare extra groen waar dieren en planten zich vrij kunnen ontwikkelen.

Ik heb begrepen dat de luchthaven de natuur zelfs een handje heeft geholpen! Of althans, de vlinders. U weet, vogels en vliegtuigen gaan niet goed samen. De vogels worden hier verjaagd en daar zijn de vlinders – vogels eten vlinders – maar wát blij mee. Zo blij dat hier nu maar liefst 27 vlindersoorten zijn! Herman Finkers kan tevreden zijn.

Dames en heren, ik rond af. Om de opening van het nieuwe vliegveld luister bij te zetten, landde hier in 1932 de Graf Zeppelin. Het grootste luchtschip van zijn tijd, dat zelfs op en neer ging naar New York. Twente liep uit. 32.000 mensen parkeerden 6.000 auto’s, 1.000 bussen en 20.000 fietsen in de weilanden. Aan boord waren prins Hendrik, Albert Plesman en 2 ministers.

Vandaag moet u het met mij doen. Maar Twentse vliegtuigspotters beleven ook vandaag een mooie dag. Buiten in de zon staan een aantal bijzondere exemplaren. En ongetwijfeld is er na vandaag vanaf de spottersheuvel weer een stuk meer te zien dan de afgelopen jaren.

Dat brengt mij op een belangrijk punt. Want om hier van start te gaan, heeft u nog iets van mij nodig. Hierbij overhandig ik u graag het Veiligheidscertificaat. Ik wens u veel succes!
Als Tukkers onder elkaar zeggen we dan: ‘Goodgoan en ’t löp wa los hier!

Dank u wel.