Zelfevaluatietest oudere automobilist

De gevolgen van ouder worden, is vroeg of laat voor iedereen merkbaar. Ook tijdens het autorijden. Royal HaskoningDHV heeft in opdracht van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost Nederland een zelfevaluatietest ontwikkeld die inzicht geeft in het rijgedrag en de taakbeleving van oudere automobilisten. In opdracht van het ministerie van IenM is deze online test doorontwikkeld.

Daarnaast heeft service designbureau Ideate in opdracht van het ministerie van IenM onderzocht hoe deze test onder de aandacht gebracht kan worden van de doelgroep en zodoende bijdraagt aan de verbetering van de verkeersveiligheid van oudere automobilisten.

Niemand is zich namelijk zo bewust van de gevolgen van het ouder worden als de oudere zelf. Zodra gevolgen zich manifesteren, treft de oudere automobilist daarom maatregelen: de eerstvolgende auto die wordt aangeschaft heeft een hoge instap en/of een automatische versnellingsbak. Hij gaat rustiger rijden, mijdt de spits, duisternis en slecht weer en besluit niet langer met caravan of een lange afstanden naar het buitenland te rijden. Zo hebben veel ouderen het idee dat ze afdoende hebben geanticipeerd op de merkbare gevolgen. Een zelfevaluatietest heeft daarom geen vanzelfsprekende waarde voor veel ouderen. Dat kan veranderen wanneer de test laagdrempelig en in een voor de oudere vanzelfsprekende context wordt aangeboden, en de uitkomsten ook aanknopingspunten bieden om concreet mee aan de slag gaan. Het rapport ‘stilstaan bij rijden’ laat zien dat de lokale context en het proces van rijbewijsverlenging hiervoor veel aanknopingspunten bieden.