Nederland voorzitter Preparatory Committee van het Nucleair Non-proliferatieverdrag

Nederland is begonnen als voorzitter van de Preparatory Committee van het Nucleair Non-proliferatieverdrag (NPV) die van 2 t/m 12 mei 2017 plaatsvindt in Wenen.

Het NPV is een verdrag tegen de verspreiding van kernwapens en omvat ook afspraken over verdere ontwapening door de kernwapenstaten en vreedzaam gebruik van kerntechnologie. Het NPV is heel belangrijk voor Nederland omdat het een wereldwijd verdrag is met bindende regels en daarmee de ‘hoeksteen’ is van ons collectief veiligheidssysteem. Dankzij dit Verdrag is het aantal landen met kernwapens beperkt en zelfs vermindert. Ook zijn stappen gezet naar vermindering van het aantal kernwapens (80% afname sinds 1970), al vinden veel landen dat er meer initiatieven nodig zijn.

Deze Preparatory Committee is de eerste voorbereidende bijeenkomst in aanloop naar de NPV-Toetsingsconferentie in 2020. Tijdens de NPV-Toetsingsconferentie wordt bekeken hoeveel voortgang er is geboekt met betrekking tot de afspraken die gemaakt zijn onder het NPV en wordt gesproken over hoe het Verdrag verder versterkt kan worden. De Preparatory Committee vindt plaats in een tijd waarin de internationale spanningen toenemen. Er zijn successen zoals het nucleaire akkoord met Iran, maar er zijn ook grote problemen zoals het nucleaire programma van Noord-Korea. Andere uitdagingen zijn de geopolitieke spanningen tussen de kernwapenmachten, de scherpe discussie over een verbod op kernwapens en de jarenlange discussie over een zone vrij van massavernietigingswapens in het Midden-Oosten. Het feit dat de NPV-Toetsingsconferentie in 2015 zonder conclusie werd afgesloten was ook niet positief.

Nederland is een actieve speler op het gebied van non-proliferatie en ontwapening. Als voorzitter van de Preparatory Committee heeft ons land de kans een sleutelrol te vervullen als bemiddelaar en een basis te leggen voor vooruitgang op de NPV-Toetsingsconferentie in 2020.