Nederland sluit voorzitterschap Voorbereidende Commissie van het Non-proliferatieverdrag succesvol af

Na twee weken intensief internationaal overleg in Wenen, heeft Nederland als voorzitter de Preparatory Committee van het Non-proliferatieverdrag vandaag afgesloten. 117 landen deden mee aan de onderhandelingen. Nederland wist als voorzitter een open dialoog te stimuleren die gepolariseerde posities dichter bij elkaar bracht en die verschillen tussen landen kon overbruggen. Landen spraken waardering uit voor de Nederlandse regionale aanpak en uitgebreide consultaties in aanloop naar de conferentie, in het bijzonder voor de regionale conferenties in Senegal, Indonesië en Chili.

De Commissie heeft de centrale rol van het Non-proliferatieverdrag als hoeksteen van het nucleaire non-proliferatieregime herbevestigd; het is en blijft het fundament voor het bereiken van nucleaire ontwapening, internationale vrede, veiligheid en stabiliteit. Het Actieplan van de NPV Toetsingsconferentie uit 2010 is daarbij de leidraad.

De drie pijlers van het verdrag - non-proliferatie, ontwapening en vreedzaam gebruik van nucleaire kennis - kwamen aan bod tijdens de bijeenkomst. Zo werd de succesvolle implementatie van het Iraanse nucleaire akkoord door landen verwelkomd. Er werd uitgebreid stilgestaan bij de situatie in Noord-Korea. Landen veroordeelden de nucleaire test explosies en de ballistische rakettesten door Noord-Korea in sterke bewoordingen.

Het belang van multilaterale samenwerking in ontwapening werd benadrukt. Het Alomvattend Kernstopverdrag (CTBT) en het nog op te richten Splijtstofverdrag (FMCT) werden aangehaald als essentiële bouwstenen voor een kernwapenvrije wereld. Ook onderstreepten de deelnemers het belang van internationale samenwerking op het gebied van nucleaire energie, waarbij het Klimaatakkoord uit Parijs en de 'Sustainable Development Goals' als belangrijke doelen werden genoemd.

Met deze constructieve sessies is een stevige basis gelegd voor de NPV-Toetsingsconferentie in 2020. In 2018 vindt de volgende Voorbereidende Commissie plaats in Genève. Deze zal worden voorgezeten door Polen.

Het volledige verslag van de besprekingen is terug te lezen in de 'Chairman's summary' en de 'Reflections'.