Toespraak minister Schultz van Haegen bij Challenging Blue Monday

“De sfeer van anders denken, van buiten de box, voedt bij mij ook een gevoel van optimisme. Van vertrouwen in het menselijk kunnen. Vertrouwen dat de mens, als we het met z’n allen maar hard genoeg willen, in staat is hele grote problemen aan te pakken. En dat is precies wat ik hier ook voel. In deze zaal, hier op het Innovatieplein, staan mensen en projecten die de wereld kunnen veranderen.”

Dat zei minister Schultz van Haegen maandag 15 mei bij Challenging Blue Monday, een van de voorrondes van het evenement Making Waves op 7 september op de Afsluitdijk. Making Waves heeft tot doel innovaties met een grote maatschappelijke impact een podium te geven, te inspireren en gezamenlijk op een hoger plan te tillen.

 

Dames en heren, Hoogheid, beste partners van Making Waves,
 

Ook ik wil u vanaf deze plek van harte welkom heten. Ik weet niet of u dat ook heeft, maar mij bekruipt op een plek als deze altijd een prettig soort opwinding. Het is nieuwsgierigheid: wat voor mooie nieuwe dingen gaan we hier vandaag weer zien? Maar het is ook nieuwsgierigheid vermengd met iets anders.
 

De sfeer van anders denken, van buiten de box, voedt bij mij ook een gevoel van optimisme. Van vertrouwen in het menselijk kunnen. Vertrouwen dat de mens, als we het met z’n allen maar hard genoeg willen, in staat is hele grote problemen aan te pakken.

En dat is precies wat ik hier ook voel. In deze zaal, hier op het Innovatieplein, staan mensen en projecten die de wereld kunnen veranderen.

  • Want stel nou dat boeren in Afrika beter weten wanneer het gaat regenen?
  • Stel nou dat we in droge tijden precies weten hoeveel we moeten sproeien?
  • Stel nou dat we dijken kunnen bouwen van bagger, wat nu nog een afvalproduct is?


Ik weet niet of ik het allemaal goed zeg, dat doet u zo meteen zelf veel beter, maar stel nou…? Projecten die als klein idee worden geboren, kunnen wereldwijd het verschil maken. Als ze tenminste net dat extra zetje krijgen…

 

We gaan vandaag op deze inspirerende plek bij Yes!Delft en Flood Proof Holland een inspirerende dag beleven. Ik was hier afgelopen september. En ik was onder de indruk van wat hier, in een veld langs de A13, allemaal gebeurt!

We denken op het ministerie na hoe we nog meer werk kunnen maken van het promoten van innovaties. Nederland barst van de slimme ideeën. De meerwaarde is nog groter als we verschillende disciplines samenvoegen.

  • Bijvoorbeeld als een dijk ook een vismigratierivier, een natuurgebied of parkeergarage wordt,
  • als energie wordt gewonnen uit getijden of uit afval,
  • of als zeewier als nieuwe voedselbron wordt geteeld op zee.


Het zijn juist deze ‘cross-over’ innovaties, juist de innovaties die over grenzen heen gaan, die het verschil maken. Maar hoe zorgen we dat deze ideeën voorbij het ‘veelbelovende stadium’ komen? Hoe brengen we innovaties voorbij de ‘valley of death’?


Onder meer door dit soort bijeenkomsten. Making Waves, de naam zegt het al, wil een beweging op gang brengen. Niet 1 evenement, maar een serie activiteiten met een langdurig effect. Wie hier een pitch met impact houdt… Wie hier de presentatie van z’n leven houdt… …is niet alleen verzekerd van een groot – en straks internationaal – podium.

 

Diegene wordt óók gekoppeld aan experts die weten hoe je een innovatie verder brengt, aan beleidsmakers op deze terreinen en aan beslissers die het verschil kunnen maken. Diegene staat op 7 september op de Afsluitdijk voor een publiek van 600 mensen. Diegene wordt op 7 september wereldwijd gelivestreamd, naar ‘viewing parties’ op onze ambassades in het buitenland. Australië, China, Zuid-Afrika. En diegene staat op 22 november misschien wel in de halve finale van ‘Ideas from Europe’ in Estland...


Er kijken misschien niet zoveel mensen als naar het Eurovisie Songfestival. Maar aandacht is verzekerd, evenals een wereldwijd netwerk om een goed idee verder te brengen. Want een goed idee gaat pas vliegen met de juiste aandacht en de juiste connecties.

 

Een mooi voorbeeld van een cross-over innovatie vind ik altijd de Dopper. U kent ze wel: de duurzame drinkflesjes voor kraanwater die zoveel mensen tegenwoordig in hun tas hebben. Een Delfts ontwerp overigens.

De Dopper werd niet alleen bedacht om kraanwater hip te maken en in een design jasje te helpen. Hij werd vooral bedacht om minder wegwerp-plastic in de zeeën te krijgen. Ook de Dopper werd in zijn bekendheid een handje geholpen door een bijeenkomst als dit. Oprichter Merijn Everaarts hield in 2013 een TEDtalk in Hong Kong. Inmiddels is de fles niet alleen een hit in Nederland, maar hebben ze ook internationaal enorme impact…

 

Dames en heren, ik rond af. U weet dat ik veel reis. Ik kom in alle deltalanden. Water is voedsel. Water is gezondheid. Water is energie en transport. Water is milieu. Water is een grondstof. Water is vrede en veiligheid. Als voorzitter van de jury wil ik straks op al deze aspecten letten.

Ik wil vanaf deze plek de partners van Making Waves bedanken:

  • natuurlijk VPDelta, organisator van deze voorronde en onze gastheer van vandaag;
  • de ministeries van EZ en VWS;
  • de Topsector Water;
  • de Unie van Waterschappen;
  • Hoogheemraadschap Delfland;
  • Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier;
  • Waterschap Rivierenland;
  • De Nieuwe Afsluitdijk;
  • AT Osborne;
  • Synergos Communicatie;
  • NLIngenieurs
  • Rijkswaterstaat.

 

U ontdekt de ruwe parels in uw netwerk. U ziet dat zij het verschil kunnen maken. U helpt hen hogerop. En u werkt mee aan een fantastisch evenement. 

Met grote trots kan ik u vandaag vertellen dat we op 7 september een bijzondere key note speaker verwelkomen. Iemand die zich met zijn foundation inzet voor een eerlijkere, vreedzamere en duurzamere wereld. De voormalig Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties: de heer Kofi Annan!


Ik zie u op 7 september graag terug op de Afsluitdijk. De perfecte locatie voor Making Waves. Een plek waar innovaties samenkomen uit verleden, heden en toekomst.


Dank u wel.