Bedrijfsleven haalt bijna kwart meer voordeel uit innovatieregeling EZ

Nederlandse ondernemers, waarvan 97 procent afkomstig uit het MKB, hebben vorig jaar 1,2 miljard euro voordeel gehaald uit de innovatieregeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk). Dit is een stijging van 22 procent ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit de jaarrapportage die minister Kamp van Economische Zaken vandaag heeft gepubliceerd. Met de WBSO kunnen ondernemers meer onderzoek doen om vervolgens deze innovaties te ontwikkelen tot succesvolle producten en diensten.

EZ WBSO regeling

Varenkwekerij Vitro Plus

Minister Kamp: “Nederlandse bedrijven hebben in 2016 meer aan onderzoek en ontwikkeling gedaan ten opzichte van een jaar eerder. Dat is een goede ontwikkeling, omdat innovatie de basis is voor het concurrentievermogen van onze economie. Het voordeel van ruim 1,2 miljard euro is voor innoverende ondernemers en in het bijzonder het MKB een significante steun.”

In totaal maakten vorig jaar 22.330 bedrijven gebruik van de WBSO om hun onderzoek en ontwikkeling (R&D) te bevorderen. De regeling is in 2016 verder aangescherpt en nog meer gericht op concrete innovatieactiviteiten: haalbaarheidsstudies worden niet meer ondersteund.

Uit de jaarrapportage ‘FOCUS op speur- en ontwikkelingswerk 2016’ blijkt dat voor een bedrag van 6,7 miljard euro plannen van bedrijven zijn goedgekeurd. Het gaat om 3,9 miljard euro aan loonkosten en 2,8 miljard euro aan niet-loonkosten, een stijging van 400 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. Met behulp van deze regeling konden ondernemers zo hun kosten voor onderzoek naar en ontwikkeling van innovaties met 1,2 miljard euro verlagen.

Innovatieve varenkweek en verbeterd hersenonderzoek

Eén van de ondernemers die succesvol gebruik maakt van de innovatieregeling is varenkwekerij en slateler Vitro Plus uit het Zeeuwse Burgh-Haamstede. Het bedrijf ontwikkelde innovatieve kweekmethoden voor hun varens zoals verticale teelt waarbij fors op energie, water en ruimte wordt bespaard. Vervolgonderzoek leidde er toe dat deze techniek nu ook toegepast kan worden op kruiden en groenten zoals sla.

Artinis uit Elst maakte met steun van de WBSO een comfortabel, draagbaar meetinstrument voor onderzoek naar hersenactiviteit. Het bijzondere aan het draadloze zogenoemde NIRS-systeem (Near Infrared Spectroscopy) is dat het gegevens kan meten tijdens alle dagelijkse bezigheden, ook tijdens het slapen en sporten. Daardoor is NIRS breed toepasbaar voor bijvoorbeeld klinisch onderzoek of voor het meten van de inspanningen van sporters.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voert de WBSO uit in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken. De jaarrapportage is hier te vinden. Meer informatie over de WBSO staat op www.rvo.nl/wbso.