Nederland roept op tot meer kwaliteit en diversiteit kandidaat-landen Mensenrechtenraad

Nederland heeft bij de afsluiting van de VN mensenrechtenraad sessie mede namens 47 landen opgeroepen tot hervorming en versterking van deze Raad. In de verklaring die door Nederland werd opgesteld wordt opgeroepen tot meer kwaliteit en diversiteit in het soort landen dat zich kandidaat  stelt voor lidmaatschap van de Raad en wordt gesteld dat landen alleen verkozen moeten worden op basis van de mate waarin zij kunnen bijdragen aan de bevordering en versterking van de bescherming van de rechten van de mens. Momenteel wordt de MRR nog vaak bekritiseerd omdat er teveel landen zitting nemen in de raad die in hun eigen land de bescherming va mensenrechten onvoldoende serieus nemen. De verklaring werd onder andere gesteund door landen uit de EU, de VS, Mexico, Australie, Algerije, Canada, Albanie en Korea.

Ook riep de Nederlandse verklaring landen op om hun huidige of toekomstige lidmaatschap van de MRR te gebruiken voor meer kritischere zelfreflectie en het lidmaatschap te gebruiken om hun eigen mensenrechtensituaties te helpen verbeteren. Daarnaast pleite Nederland in de verklaring ook voor het hanteren van meer objectieve en mensenrechten-gebaseerde criteria voor het al dan niet behandelen van mensenrechtenschendingen in bepaalde landen. Nu spelen in de mensenrechtenraad nog te vaak politieke overwegingen nog een doorslaggevende rol bij het al dan niet aanspreken van landen op hun mensenrechtensituatie.

Nederland is nog tot eind 2017 lid van de mensenrechtenraad. Nederland heeft zich opnieuw verkiesbaar  gesteld voor de periode 2020-2022.