Pride Amsterdam 2017 - dialoogavond LHBTI en asiel

Ruim tachtig vertegenwoordigers van overheid en organisaties op het gebied van mensenrechten en LHBTI kwamen vanavond samen in het Lloyd hotel & Culturele Ambassade in Amsterdam om te praten over opvang en toelating van LHBTI asielzoekers. De organisatie van de bijeenkomst was in handen van de IND en COA.

Het doel was niet alleen inzicht te geven in de werkwijze van IND en COA voor LHBTI asielzoekers, maar ook om ideeën uit te wisselen over de uitvoering van het asielproces voor LHBTI en relaties op te bouwen.
 
Aan de hand van een aantal stellingen over beoordeling van asielaanvragen en opvang van LHBTI asielzoekers gingen asielzoekers en diverse vertegenwoordigers van overheidsorganisaties en belangenbehartigers als  LHBT Asylum Support, Secret Garden, COC en Transgender Netwerk Nederland met elkaar in gesprek. IND en COA zijn blij met de deelname van deze organisaties aan de dialoogavond.
 
Nederland biedt bescherming aan mensen die hun land hebben verlaten vanwege  vervolging om hun seksuele gerichtheid of genderidentiteit. Als een LHBTI’er in Nederland asiel aanvraagt, krijgt hij te maken met de organisatie die zijn aanvraag beoordeelt (IND) en de organisatie die hem opvangt (COA).
 
Presentatie van de avond was in handen van journalist Bahram Sadeghi.