Stemming voor de Mensenrechtentulp 2017 geopend

Vanaf vandaag kan iedereen stemmen op een van de tien genomineerden voor de Mensenrechtentulp 2017, een jaarlijkse prijs van de Nederlandse regering  die wordt uitgereikt aan moedige organisaties of personen die op een innovatieve wijze de mensenrechten in de wereld bevorderen. De genomineerden van dit jaar maken zich hard voor uiteenlopende zaken als recht op goed en duurzaam bestuur van natuurlijke grondstoffen in Niger tot rechtsbijstand voor  vrouwen getroffen door geweld of misbruik in Egypte.

De prijs is bedoeld om mensenrechtenverdedigers en organisaties te ondersteunen, hun werk zichtbaar te maken en om anderen te inspireren. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken werkt samen met Justice and Peace aan de selectie van genomineerden en ondersteuning van de uiteindelijke winnaar. Aan de prijs is een geldbedrag van 100.000 euro gekoppeld. Hiermee kan de winnaar zijn werk uitbreiden zodat de prijs ten goede komt aan meer mensen, op zoveel mogelijk plaatsen.

‘Er is steeds minder ruimte voor moedige burgers in het maatschappelijk middenveld. Mensenrechtenverdedigers durven zich soms niet te spreken uit angst voor wraakacties, ngo’s worstelen met strenge wetgeving. Ik roep iedereen op om te gaan stemmen om te laten zien dat mensenrechtenverdedigers ertoe doen,’ aldus minister Koenders.

De tien genomineerden van dit jaar zijn: Gisha (Israël/Palestijnse gebieden), Cordelia Foundation (Hongarije), Azza Soliman (Egypte), Ali Idrissa (Niger), Dina Meza (Honduras), Angélica Choc (Guatamala), Wang Quanzhang (China), Shahzad Akbar (Pakistan), Lottie Cunningham (Nicaragua), en Graciela Pérez Rodriguez (Mexico). Uit de top 3, die door publieksstemming wordt bepaald, kiest de minister van Buitenlandse Zaken de winnaar. De Mensenrechtentulp zal rondom 10 december, de internationale dag van de mensenrechten, worden uitgereikt.

Vorig jaar ging de Tulp naar de Pakistaanse internetactiviste Nighat Dad die met haar stichting vrouwelijke internetgebruikers ondersteunt met onder andere digitale veiligheidstrainingen en een Cyber Harassment Helpline.

De online stemronde duurt van maandag 28 augustus 12.00 uur tot en met woensdag 6 september 23.59 uur.