Oproep nominaties Joke Smitprijs 2017

Minister Jet Bussemaker (Emancipatie) doet een oproep om kandidaten voor te dragen voor de Joke Smitprijs 2017. Deze regeringsprijs gaat elke twee jaar naar personen of organisaties die zich inzetten op het gebied van vrouwenemancipatie. Op 11 december 2017 zal de Joke Smitprijs worden uitgereikt in Amsterdam. Het gaat om twee prijzen, een oeuvreprijs en een aanmoedigingsprijs.

Oeuvre

De oeuvreprijs gaat naar een persoon of initiatief, die een succesvolle, fundamentele bijdrage levert of heeft geleverd aan de positie van vrouwen in de Nederlandse samenleving, gedurende een langere tijd. De winnaar van de oeuvreprijs, die bepaald wordt door de jury, ontvangt een kunstwerk en een bedrag van €10.000

Aanmoediging

Voor de aanmoedigingsprijs komen personen of initiatieven in aanmerking die zich recentelijk hebben ingezet om een inspirerende/succesvolle bijdrage te leveren aan het verbeteren van de positie van vrouwen in Nederland. De aanmoedigingsprijs is een publieksprijs en wordt bepaald door een online verkiezing. Aan deze prijs is een bedrag van €1000 verbonden.

Joke Smit

De prijs is vernoemd naar feminist, politica en journalist/publicist Joke Smit (1933 – 1981). Met haar artikel ‘Het onbehagen bij de vrouw' (1967), gaf ze precies 50 jaar geleden het startsein voor de tweede feministische golf in Nederland.

Nomineren

Kandidaten aandragen voor de Joke Smitprijs 2017 (een persoon, initiatief of organisatie) kan iedereen vanaf nu doen tot 13 oktober 2017 via www.jokesmitprijs.nl 

Jury

De nieuwe jury bestaat uit Eva Jinek (voorzitter), Anna Nooshin (ondernemer en modeblogger), Dylan van Rijsbergen (publicist), Belle Derks (hoogleraar sociale- en organisatiepsychologie) en Hassnae Bouazza (journalist). 

2015

In 2015 is de oeuvreprijs uitgereikt aan Vreneli Stadelmaier en de aanmoedingsprijs aan het initatief De Talentfabriek010. Stadelmaier won vanwege haar krachtige en bevlogen persoonlijkheid waarmee ze heel belangrijk is voor het veld van ‘vrouw en werk’. Haar betrokkenheid blijkt uit initiatieven als de SheTalentbank.nl, het presenteren van vrouwennetwerken in AlleVrouwenNetwerken.nl én de dagelijkse nieuwssite SheNews.nl.
Met de Talentfabriek010 investeert Mireille van den Berg in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van vrouwen. Zij creëert voor deze vrouwen de mogelijkheid een actieve rol te spelen in de samenleving. Hiermee vergroten de  vrouwen hun kansen op de arbeidsmarkt.