Minister Blok reikt prijzen uit op VenJ Blockathon 2017

De Haagse Fokker Terminal stond vrijdag 22 en zaterdag 23 september in het teken van vernieuwing en ontwikkeling tijdens de ‘VenJ Blockathon 2017; in beslag met blockchain’. Minister Blok opende op vrijdag en reikte 36 uur later de prijzen uit.

Winnaars van de VenJ Blockathon Team LegalThings One samen met minister Blok

36 uur

Teams van slimme jongens en meisjes werkten hun ultieme oplossing uit voor het inbeslagname proces met blockchaintechnologie. Na 36 uur wees de achtkoppige jury onder leiding van pSG en CIO Ronald Barendse het beste team als winnaar aan. Het winnende ontwerp stond op naam van Team LegalThings One en ontving van de minister een cheque van maar liefst € 15.000. Team Milvum - winnaar van de VenJ Appathon 2016 - was ‘runner up’ en CGI sleepte de beloning voor ‘meest innovatieve ontwerp’ in de wacht.

Symposium op vrijdagmiddag

Terwijl de teams die meededen aan de VenJ Blockathon 2017 al hard bezig waren, dompelden zo’n 130 gasten zich op de vrijdagmiddag helemaal onder in blockchain: over wat er binnen VenJ, bij de overheid én in de maatschappij al gebeurt met blockchain.

Impressie

De Congreskrant geeft een impressie van de tweedaagse: van de opening door minister Blok, de Nationale Ombudsman, de ins en outs van het beslagproces door experts uit de dagelijkse praktijk en interviews met alle teams tot en met de prijsuitreiking op zaterdag. Een supersnelle beleving van de VenJ Blockathon 2017 in 21 tweets is te bekijken via deze link.

Follow up

De Blockathon 2017 leverde een aantal prachtige ideeën en uitwerkingen op. Om geen tijd te verliezen, pakt het programma Digitaal Werken in de Strafrechtketen (DWS) de handschoen direct op. Samen met de portefeuillehouders van beslag is er volgende week een afspraak met de winnaars (LegalThings One) om te verkennen hoe we gaan organiseren dat hun goede idee wordt omgezet naar een praktische oplossing die over een jaar kan starten om het beslagproces te verbeteren.

Innovatie bij VenJ

De VenJ Blockathon draagt bij aan het identificeren van kansen en bij het samen optrekken in de toepassing van deze innovatieve technologie binnen VenJ; een van de speerpunten uit de Informatiestrategie 2017 - 2022 en project #10 uit het Informatieplan 2017.

Coproductie

De VenJ Blockathon 2017 was een coproductie van de directies Veiligheid en Bestuur (DVB) & Informatievoorziening en Inkoop (DI&I) van het ministerie van Veiligheid en Justitie, de politie, het Openbaar Ministerie, de Rechtspraak, de Justitiële Informatiedienst, het Innovatieteam VenJ, Domeinen Roerende Zaken van het Ministerie van Financiën, de Advocatuur (Cleerdin & Hamer Advocaten en Ausma De Jong Advocaten) en de Nationale Ombudsman. De directeur-generaal Rechtspleging en Rechtshandhaving Anita Vegter was gastvrouw van de tweedaagse en de begeleiding was in handen van dagvoorzitter Pim Croiset van Uchelen, concerndirecteur Financiën en Control van het Openbaar Ministerie.

 

Voor vragen over de VenJ Blockathon 2017 kun je (ook) terecht bij Rianne Blacquiere van DI&I. Over de follow up kan Peter Vermeulen van DGRR je meer vertellen.