Showroom zorgtechnologie opent in centrum Rotterdam

Vandaag opent de Showroom ‘Zorg van Nu’ zijn deuren in het centrum van Rotterdam. Gedurende vier maanden kunnen bezoekers van de showroom op de Lijnbaan 32 kennismaken met een aantal slimme zorgtechnologieën.

Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Hugo de Jonge, wethouder Zorg van Rotterdam, openen de winkel. Zij gaan de technologie zelf ondervinden. Ook pitchen ondernemers innovatieve zorgideeën en vertelt een ervaringsdeskundige over het gebruik van zorgtechnologie.

Slimme zorgtechnologieën

Slimme zorgtechnologieën kunnen een grote bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven, het contact met zorgverleners, de regie over de eigen gezondheid en de betaalbaarheid van de gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan een programma dat online logopedie aanbiedt, animaties die bijsluiters van medicijnen op een heldere manier kunnen uitleggen en slimme huishoudelijke apparaten die ouderen helpen zo lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen.

De Showroom laat mensen ervaren welke voordelen er met deze technologieën behaald kunnen worden. Bezoekers kunnen productdemonstraties bijwonen, meedoen aan een quiz en enkele toepassingen om de gezondheid te meten zelf uitproberen. Ook is er ruimte voor bezoekers om in gesprek te gaan met het ministerie van VWS en bureau Zorginnovatie, om vragen te stellen, ervaringen te delen en samen oplossingen te verkennen voor de problemen die worden ervaren.

De Showroom sluit aan op enkele projecten die al lopen binnen de Gemeente Rotterdam op het gebied van zorginnovatie. Een voorbeeld van een innovatie van Rotterdamse bodem, die ook in de showroom tentoon wordt gesteld, is technologiehuisje ‘TOOS’, dat door middel van technologie in huis ouderen langer zelfstandig thuis helpt te wonen.

Volgend jaar is de showroom op verschillende evenementen en publieksbeurzen aanwezig. Ook helpt Bureau Zorginnovatie gemeenten om zelf een showroom over dit onderwerp op te zetten. Op die manier kan op verschillende plaatsen in het land een nog breder publiek bereikt worden.