Rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag geopend

Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag het vernieuwde rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag geopend. Dat deed hij door het draaiende kunstwerk ‘Echo’ van Zoro Feigl in werking te zetten. Hiermee is een renovatietraject van ruim twee jaar officieel afgerond.

Koning Willem-Alexander tijdens de opening van het gebouw Rijnstraat 8.

Beeld: Kick Smeets

Het voormalige VROM-gebouw werd in de jaren tachtig ontworpen door architect Jan Hoogstad. Om te voldoen aan het nieuwe werken en de huidige eisen op het gebied van duurzaamheid en beveiliging, was het pand toe aan een grondige renovatie. Die is gedaan door het consortium PoortCentraal. Daarin zitten architectenbureau OMA met als architecte Ellen van Loon, bouwbedrijf BAM en facilitaire dienstverlener ISS.

Het vernieuwde gebouw maakt deel uit van het nieuwe masterplan kantoorhuisvesting Den Haag. In dit plan ligt de nadruk op een efficiënte en effectieve Rijksoverheid.

In het pand zijn de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Infrastructuur en Waterstaat gevestigd, naast het hoofdkantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de Dienst Terugkeer & Vertrek. Zij gebruiken dezelfde entree, basisfaciliteiten, vergaderruimtes en ICT. Alle werkplekken zijn multifunctioneel inzetbaar: door het toepassen van flexwerken zijn er 4400 werkplekken voor ruim 6000 medewerkers.