Kabinet: extra inzet voor evacuatie migranten vanuit Libië

Het kabinet komt met extra steun om Afrikaanse migranten in Libië en andere Noord-Afrikaanse landen de kans te geven naar huis terug te keren. Velen van hen zitten daar onder erbarmelijke omstandigheden gevangen in detentiecentra. Milities en criminele netwerken houden hen vast, met het doel ze te verkopen om gedwongen arbeid te verrichten. Daarbij komt vaak misbruik, mishandeling en afpersing voor. ‘Aan deze moderne vorm van slavernij moet zo snel mogelijk een eind worden gemaakt,’ aldus minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Het gaat om een bedrag van 10 miljoen euro. Dat wordt via het EU Trustfonds voor Afrika beschikbaar gesteld aan de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Dit jaar keerden tot nu toe 13.000 migranten vanuit Libië terug naar hun land van herkomst, met hulp van IOM. Een van de uitkomsten van de AU-EU top vorige week in Ivoorkust (Abidjan) is de aanpak van mensensmokkel en mensenhandel. Kaag: ‘We moeten er alles aan doen om daar een eind aan te maken. Door de mogelijkheden voor een humane terugkeer te intensiveren en door de aanpak van grondoorzaken van armoede.’

Afrikaanse en Europese landen hebben afgesproken dat alle migranten die weg willen uit Libië daar op korte termijn de mogelijkheid voor krijgen. Afrikaanse herkomstlanden geven daarvoor sneller en makkelijker reisdocumenten af aan iedereen die terug naar huis wil. De IOM verhoogt samen met de Libische autoriteiten het aantal dagelijkse chartervluchten dat vanuit Tripoli vertrekt naar landen als Nigeria en Senegal. Daar komen veel migranten vandaan. Na terugkeer biedt IOM migranten steun bij het opbouwen van een nieuw bestaan, bijvoorbeeld door een eigen onderneming te starten.