Toespraak minister Van Nieuwenhuizen bij ondertekening fusie Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent

“Als je samen gaat voor het beste resultaat, dan zoek je de grenzen op. En ga je er, zoals in dit geval, overhéén. Dan gaat het niet over wij tegen zij. Maar dan gaat het over het beste van twee werelden. Dan gaat het niet om elkaar kapot concurreren. Maar dan gaat het over samen de beste zijn.”

Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen vrijdag 8 december 2017 bij de ondertekening van de fusie van Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent.

Minister-president Bourgeois, de heren Schalck en Lagasse, voorzitters De Clercq en Schönknecht, dames en heren,

Van harte gefeliciteerd! Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: hier staat een trotse minister. Trots omdat het ons – als 1 van de weinige regio’s  in de wereld – lukt om een grensoverschrijdende havenfusie mogelijk te maken.

Als je samen gaat voor het beste resultaat, dan zoek je de grenzen op. En ga je er, zoals in dit geval, overhéén. Dan gaat het niet over wij tegen zij. Maar dan gaat het over het beste van twee werelden. Dan gaat het niet om elkaar kapot concurreren. Maar dan gaat het over samen de beste zijn.

Uw nieuwe naam, North Sea Port, onderstreept dat. Een naam waar de ambitie van af spat. En terecht. U bent misschien niet de grootste haven aan de Noordzee, maar toch zeker 1 van de slimste. Geen andere haven in Vlaanderen heeft per medewerker zo’n hoge toegevoegde waarde als Gent. Geen andere haven in Nederland heeft per medewerker zo’n hoge toegevoegde waarde als Zeeland Seaports.

Dan doe je iets heel goed. Kun je nagaan als u uw krachten bundelt…

Dames en heren,

ik ben nog maar kort minister, zoals u weet. Op de kop af 6 weken. En ik ben al voor de 2e keer in uw regio. Drie weken geleden zette ik met collega Weyts de eerste schop in de grond voor de Nieuwe Sluis Terneuzen. Samen wat grond verplaatsen op een minigraver – daartoe beperkt mijn samenwerking met Vlaanderen zich vooralsnog. Maar zelfs dat smaakte naar meer!

Het is veelzeggend dat ik in 6 weken 2x in deze regio ben. Deze grensregio is booming. De haven van Gent boekte tot en met september ruim 13 procent meer groei dan in diezelfde periode vorig jaar. En dat terwijl 2016 met een plus van ruim 10 procent ook al een recordjaar was!

De vooruitzichten zijn goed. Zeker als de Schelde straks op de Seine wordt aangesloten met het Seine-Nord kanaal. Dit gebied wordt de maritieme poort naar Parijs!

De keuze om samen te gaan, toont lef en doorzettingsvermogen. Bestuurlijke grenzen, maar zeker ook landsgrenzen, zijn vaak een hindernis. Misschien heeft het geholpen dat Jan Lagasse een Vlaming is. De daadkracht van deze havenbedrijven en hun CEO’s toont dat hindernissen overwonnen kunnen worden. ‘Grensontkennende’ samenwerking, heb ik dat ooit horen noemen...

U had de vaart erin! Het is nog maar een jaar geleden dat deze mooie fusie op de Vlaams-Nederlandse Top in De Bijloke in Gent werd aangekondigd. Voor je het wist, had de Vlaamse overheid een elftal ambtenaren paraat om de fusie te begeleiden. In Nederland moest u wat harder zoeken naar contactpersonen, heb ik begrepen. Maar laten we wel zijn, u bent tegenwoordig sowieso beter in het samenstellen van een goed elftal...

Wat mij het afgelopen jaar opviel in de berichtgeving, is dat iedereen deze fusie toejuicht. Iedereen vindt het vanzelfsprekend. Sommigen vragen zich zelfs af waarom het niet eerder is gebeurd. We zijn immers, vanuit China of India bezien, een stipje op de wereldbol.

Ik ben het met hen eens. Meer massa is meer ontwikkelkracht, meer naamsbekendheid, meer werkgelegenheid… Concurrentie is goed, samenwerking is beter.

Dames en heren, we zijn vertrokken! We zijn samen aan boord van een prachtig nieuw schip. Niet alleen de Ocean Diva... Ik wens u behouden vaart.

Dank u wel.