Opbrengst Research & Development trajecten

In het VIV JJ traject zijn er een aantal vraagstukken uitgewerkt in Research & Development projecten. Acht externe organisaties zijn aan de slag gegaan, eind 2017 zijn zes van de acht eindrapportages opgeleverd.

Deze gaan bijvoorbeeld over het centraal stellen van de jongere: hoe kan begeleiding verbeterd worden? Hoe kunnen beschermende factoren rondom de jongere versterkt worden? Er is gekeken naar de dagbesteding, het koppelen van jongeren aan een ervaringsdeskundige of het verder ontwikkelen van specialistische kennis voor de begeleiding van jongeren met een licht verstandelijke beperking. VIV JJ staat ook voor verbinding met de omgeving: niet alleen met de wijkbewoners waarin de voorziening staat, maar ook met gemeenten en partners in de regio.

  1. Grotere rol voor positieve ontwikkelingsdomeinen in het strafrecht. Uitvoering door De Forensische Zorgspecialisten (DFZS), de Ottho Gerhard Heldringstichting (OGH), het VU medisch centrum (VUmc) afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie en de Academische Werkplaats Risicojeugd (AWR).
  2. Inzet ervaringsdeskundigen. Uitvoering door Young in Prison en LOC Zeggenschap.
  3. LVB-screening en begeleiding – eindrapportage volgt in 2018. Uitvoering door William Schrikker Stichting Jeugdbescherming en Jeugdreclassering (WSS JB&JR), Raad voor de Kinderbescherming, Kleinschalige Voorziening Nijmegen en 3RO.
  4. Eerste fase van het strafproces meer kindgericht maken. Uitvoering door Defence for Children en de Vereniging Nederlandse Jeugdrecht Advocaten.
  5. Draagvlak in de wijk. Uitvoering door ForCa.
  6. Verbinding JJI - Gemeente. Uitvoering door Gemeente Leiden en Forensisch Centrum Teylingereind.
  7. School2Care justitiële jongeren. Eduvier onderwijsgroep en Pluryn/Intermetzo (Almere).
  8. School2Care justitiële jongeren - eindrapportage volgt in 2018. Uitvoering door Horizon Jeugdzorg en Onderwijs (Rotterdam)