Toespraak staatssecretaris Keijzer tijdens de Europadag

Toespraak van staatssecretaris Keijzer (EZK) tijdens de Europadag in de Kromhoutkazerne Utrecht op 6 april 2018.

Goedemorgen allemaal.

Ik heb grote waardering voor al die mannen en vrouwen die voor ons allemaal staan namens Nederland.

En ik mag, als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, Defensie combineren met het fundament economie: het MKB. En natuurlijk grote bedrijven, die ook weer voor werkgelegenheid bij het MKB zorgen.

Ik wil Defensie en het MKB dichter bij elkaar brengen, en daar helpt deze dag bij.

EZK en het Europese Defensiefonds

Het Europese Defensiefonds kan het Nederlandse bedrijfsleven veel werk opbrengen, maar het kost een ondernemer wel veel tijd om door het woud van regels, calls en pitches te komen.

En elke ondernemer weet:

Als je niet uitkijkt ben je meer tijd kwijt aan regels en papierwerk dan je wil.

En daar wil mijn ministerie u graag mee helpen, samen met de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en natuurlijk de NIDV.

Wij kunnen u ook ondersteunen bij het vormen van consortia, zodat u in aanmerking kunt komen voor specifieke calls.

Toen het European Defence Industrial Development Programme werd vormgegeven heeft Nederland zich ingezet voor twee belangrijke zaken:

1. Financiële ondersteuning van het innovatieve Midden en Klein Bedrijf;

2. En dat bedrijven mee mogen doen die een moederbedrijf uit een niet-EU-land hebben, zoals Fokker.

Want, zoals ook in het regeerakkoord staat, we vinden het belangrijk dat er een gelijk speelveld op de defensiemarkt is binnen Europa. En dat we hoogtechnologische productie en ontwikkeling in ons land hebben.

Het doet mij goed dat er hier vandaag zoveel mensen aanwezig zijn.

U bent, als industrie, MKB en groot bedrijf, namelijk zo belangrijk voor Nederland.

Voor onze krijgsmacht, en dus voor onze nationale veiligheid. Voor onze economie.

Ook omdat de innovaties die uit de defensie-industrie komen, breed inzetbaar zijn.

Innovatie en defensie

U kent vast de voorbeelden uit Amerika.

Waar innovaties vanuit Defensiebudget doorslaggevend waren voor grote uitvindingen die uiteindelijk ons leven veranderd hebben.

Bijvoorbeeld de uitvinding van GPS.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie begon rond 1970 al GPS in te zetten voor militaire doeleinden. En van die technologie maken wij vandaag de dag gebruik wanneer we op onze smartphone kijken waar het dichtstbijzijnde benzinestation is.

Andere bekende voorbeelden zijn natuurlijk smartphones zelf en het internet. Aanvankelijk allemaal ontwikkeld met een militair doel, met een grote, onverwachtse impact op de economie en de samenleving.

In Nederland werken industrie, wetenschap en overheid samen in wat we de gouden driehoek noemen.

Dit is de kracht van Nederland.

Samen kunnen we grote maatschappelijke vraagstukken oplossen zoals rondom veiligheid.

Ik ga  u een paar voorbeelden geven van Nederlandse innovaties die ontwikkeld zijn voor onze krijgsmacht, en daarna ook elders worden toegepast.

We zien dat bijvoorbeeld met een bedrijf als Re-lion.

Re-lion

Zo’n afbeelding doet mij denken aan Call of Duty, dat mijn jongens weleens spelen.

Vanuit een achtergrond in gaming schreven ze zich in op een technologie-ontwikkelingsvoorstel van Defensie.
De wens van Defensie was: we willen een missie in een gesimuleerde omgeving kunnen oefenen. Re-lion bedacht blacksuit; een pak met wapens dat je letterlijk in een nieuwe wereld doet belanden, een wereld die je naar specifieke wensen kunt aanpassen. Defensie is ook als launching customer opgetreden. Dat is belangrijk.

En met de brandweer is weer gewerkt aan een spin-off: een oefenpak dat bijvoorbeeld de brandweerlieden in Twente gebruiken. Dit is wat innovatie is en kan zijn.

Hetzelfde gaat op voor Elitac.

Elitac

In 2013 won dit bedrijf de Defensie Innovatie Competitie. Met TNO en Defensie is hierna een concept uitgedacht en werkend gemaakt om intelligente technologie met trilelementen in textiel toe te passen, waardoor de drager met navigatie- en communicatiesignalen kan worden bijgestaan in complexe situaties.

Geweldig om met situational awareness te gaan werken en oefenen in het veld.

Tweede voorbeeld: het landingstelsel van composiet, waarvan de ontwikkeling nog is gestart bij DAF special products en na fusies en overnames nu onderdeel is van Fokker.

Dit is een langdurig traject van kennisopbouw over composieten, samen met o.a. het NLR. Het resultaat is een indrukwekkende uitvinding, ook vanuit duurzaamheid: composiet is lichter, en dus is er minder brandstof nodig. Daar ben ik als staatssecretaris van Economische Zaken én Klimaat natuurlijk extra blij mee.

Fokker

Dit is een langdurig traject van kennisopbouw over composieten, samen met o.a. het NLR. Het resultaat is een indrukwekkende uitvinding, ook vanuit duurzaamheid: composiet is lichter, en dus is er minder brandstof nodig. Daar ben ik als staatssecretaris van Economische Zaken én Klimaat natuurlijk extra blij mee.

Ten derde de geïntegreerde mast van Thales, ontwikkeld met TNO in een kennisopbouwproject met forse investeringen in kennis van de overheid.

Thales

U ziet de mast hier boven in deze schepen. Het visserskleinkind in mij leeft op bij deze prachtige foto.

De radartechnologie en kennis van systeemintegratie maken dat dit systeem gevreesd is en geroemd wordt. Radartechnologie is een gebied waarin wij als Nederland excelleren. Om dat zo te houden, moeten we met elkaar hard werken!

Ten vierde Van Halteren metaal. Zij zijn bekend als producent van tankwielen en het onderhoud van Nederlandse pantservoertuigen. En ook als producent van geavanceerde Howitzer simulatoren.

Howitzer

Deze simulatiesystemen voor de artillerie staan inmiddels al in 14 landen. Onlangs zijn door Van Halteren na 10 jaar onderzoek, ontwikkeling en uitgebreid testen in samenwerking met defensie ook 4 nieuwe mortiersimulatoren bij de Koninklijke landmacht afgeleverd.  

Van Halteren is een bedrijf dat mede dankzij ons Industrieel Participatie beleid enorm is gegroeid.Daarmee bieden zij veel toegevoegde waarde aan de Europese toeleveringsketens in de defensiemarkt.

Dit laat zien hoe effectief ons beleid is voor het versterken van de krijgsmacht in relatie tot het beschermen van het nationale veiligheidsbelang, dat weer bijdraagt aan het Europese veiligheidsbelang. Ook met een aankomend Europees Defensie Fonds.

Dit zijn mooie voorbeelden van de vindingrijkheid van Nederlandse ondernemers.

In veel gevallen diende de Nederlandse krijgsmacht als proeftuin en als launching customer voor nieuwe producten en diensten van Nederlandse bedrijven.

Beste ondernemers,

U merkt, ik ben enthousiast over de bijzondere innovaties die in de wereld van Defensie naar boven komen, en vaak ook later in andere werelden worden toegepast.

In Europa komen de komende jaren miljarden euro’s beschikbaar voor kennisontwikkeling en innovatie op de defensiemarkt. Nederland moet daar iets van mee kunnen pakken. Zodat we de eerder beschreven innovaties kunnen voortzetten, uitbouwen en een plaats kunnen geven in de ontwikkeling van capaciteiten in en voor Europa.

We hebben veel innovatieve MKB’ers. Die verdienen een plek in de Europese ontwikkelingen.

Het zijn Europese programma’s, dus samenwerking met bedrijven en kennisinstellingen uit andere landen in consortia is noodzakelijk.  Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland staan voor u klaar om u te helpen om contacten te leggen, maar ook bij het bevechten van de paarse krokodillen die helaas bij zo’n proces van pitches en papierwerk horen.

En mag ik dan ook een verzoek aan u doen? Als u iets moois hebt uitgevonden – een transparant gevechtsvliegtuig bijvoorbeeld– nodigt u mij dan uit? Ik kom het graag testen!