Persconferentie na ministerraad 8 juni 2018

Vice-MP De Jonge spreekt in zijn persconferentie over hogere kinderopvangtoeslag, Regio Deals en maatregelen voor een veiligere jaarwisseling.

Viceminister-president De Jonge :
De minister-president is in het buitenland, vandaag bij de Bilderbergconferentie. En dat betekende allereerst natuurlijk dat wij zelf vandaag onze koffie mochten opdweilen die omviel. En dat betekent daarnaast dat u mij hier ziet vanmiddag. Laat ik beginnen met goed nieuws vandaag uit de ministerraad voor gezinnen met kinderen. Nagenoeg alle werkende ouders met kinderen op de crèche, of de gastouderopvang of de buitenschoolse opvang gaan er vanaf 1 januari 2019 op vooruit door hogere kinderopvangtoeslag. En daardoor zijn zij per saldo minder kwijt aan de kinderopvang en het budget voor de kinderopvangtoeslag gaat omhoog met 250 miljoen, een kleine 250 miljoen. Dit besluit maakt onderdeel uit van een breder pakket aan maatregelen per 1 januari 2019 en we trekken daar 250 miljoen voor uit. En voor ouders met lagere inkomens verhogen wij het kindgebonden budget vanaf 2020 met 500 miljoen. Dus kortom: goed nieuws voor gezinnen met kinderen.

Verder hebben wij vandaag geld beschikbaar gesteld voor de Regio Deals. We investeren extra in het versterken van de regio en we stellen bijna een miljard ter beschikking daar voor en vandaag is voor de eerste ronde voor die Regio Deals 200 miljoen euro vrijgemaakt. En er liggen heel veel kansen in de regio, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, duurzaamheid en werkgelegenheid. En het is aan de regio’s natuurlijk nu om plannen in te dienen. En samen met de regio’s zullen we de beste en meest ambitieuze plannen verder uitwerken. De volgende tranche van de Regio Deals die zal worden ingevuld op basis van de ervaringen die zijn opgedaan in deze eerste ronde.

Dan tot slot de jaarwisseling. Ik kan u mededelen dat de ministerraad vandaag een pakket aan maatregelen heeft genomen om te komen tot een veiligere jaarwisseling. En met dit pakket komen wij tegemoet enerzijds zoveel als mogelijk aan de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid maar ook aan de Nederlandse traditie van Oud en Nieuw, dat natuurlijk in ons land uitbundig wordt gevierd ieder jaar. En dat betekent extra inzet op het aanpakken van illegaal vuurwerk, extra testen, ja ik bedoel extra eisen ook aan verkopers die worden gesteld. Het verplicht ter beschikking stellen van vuurwerkbrillen, afsteeklonten, en daarnaast willen we dat agenten en ambulancemedewerkers en brandweermensen beter worden beschermd tegen agressief gedrag. Agressie of geweld tegen werknemers met een publieke taak werkt al flink strafverzwarend. En in aanvulling daarop werkt het kabinet aan een aparte bepaling in de wet, waardoor ook het hinderen van hulpverleners een strafverzwaring oplevert.