Decarbonising the steam supply of the Dutch paper and board industry

Bij de productie van papier en karton worden grote hoeveelheden stoom gebruikt om te drogen. Dit Engelstalige rapport van Lux Research en Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), onderdeel van TNO, heeft als doel een overzicht te geven van mogelijkheden voor decarbonisatie van de stoomvoorziening op de middellange termijn.

Het eerste deel van het rapport bespreekt productieprocessen, materiaalverbruik, energieverbruik, energieproductie, broeikasgasemissies en productiekosten. De VNP (Brancheorganisatie Papierfabrieken), het Kenniscentrum Papier, en ECN (onderdeel van TNO) hebben een dataset samengesteld met gegevens over de Nederlandse papier- en kartonfabrieken.

Het tweede deel van het rapport bespreekt alternatieve technologieën voor de stoomvoorziening. Lux Research heeft een inventarisatie gemaakt van technologische opties die een één-op-één vervanging kunnen zijn van aardgasgestookte stoomketels die stoom produceren tot 200 ⁰C. De resultaten van Lux Research geven inzicht in de kosten en efficiëntie.