Speech door minister Ingrid van Engelshoven bij de uitreiking van de ECHO Awards

Speech van minister Van Engelshoven (OCW), bij de uitreiking van de ECHO Awards, in Amsterdam op 20 september 2018.

Beste mensen,

Wat is het mooi om hier te zijn. Ik zie een zaal vol trotse, bevlogen mensen. Genomineerden, vrienden en familie, voor jullie is het een spannende avond. Ik wil die spanning niet nog veel groter maken, daarom houd ik het kort.

Maar ik wil graag heel iets zeggen over de waarde van deze avond. En daarvoor moet ik een woord gebruiken, dat u misschien niet meteen had verwacht. Dat is het woord: macht.

Nu zullen we bij macht al snel denken aan House of Cards en aan politieke spelletjes. Maar die kant wil ik helemaal niet op vanavond. Vergeet u dat dus snel!

Het gaat me vanavond om een ander soort macht, namelijk 'de macht der gewoonte'. De taaie kracht die schuilt achter zinnetjes als: ‘zo gaat het nu eenmaal’. Of: 'We hebben het altijd zo gedaan'. Of: 'Dat is in onze kringen normaal'.

Die macht der gewoonte is hardnekkig en verleidelijk. Want je kunt er rustig bij achterover leunen. Je hoeft er niet teveel bij na te denken.

Maar we ervaren allemaal hoe belemmerend en verstikkend dat kan zijn. Het houdt je klein. De macht der gewoonte is gebaat bij stilstand. En stilstand – dat is achteruitgang.

Daarom heeft ze een tegenkracht nodig – net als trouwens elke andere vorm van macht. Een frisse, gemotiveerde kracht, die geen genoegen neemt met hoe dingen gaan.

Maar een kracht die steeds zoekt naar vooruitgang, die anderen scherp houdt.

Die tegenmacht, beste genomineerde, dat zijn jullie. En de ECHO Awards zijn er om die tegenmacht te vieren. Want we hebben jullie nodig.

In een samenleving vol gewoontes en tradities vind ik het van levensbelang dat die frisse tegenmacht alle ruimte krijgt. Zodat we niet achterover blijven leunen, maar uit onze comfortabele zone komen. Zodat we blijven groeien naar een samenleving die elke dag een beetje meer 'van iedereen'en 'vóór iedereen' is.

En dan bedoel ik ook echt: iedereen. Waar je wieg ook stond en welke reis door het leven je ook hebt afgelegd. Hoe je er ook uitziet en van wie je ook houdt. Het gaat niet om je verleden, maar om je toekomst.

Dat vieren we vanavond. En ik waardeer het enorm dat we dat óók doen met Loyens & Loeff als betrokken partner en naamgever van 1 van de Awards. Het is echt belangrijk dat meer bedrijven juist hiervoor hun nek durven uitsteken. Dat ze hardop uitspreken dat elk talent welkom is.

Van al die talenten die vanavond genomineerd zijn, heb ik al wat verhalen mogen lezen en mogen zien. En die verhalen inspireren me enorm. Jullie geven mij extra motivatie om als politicus te knokken voor gelijke kansen.

Ik wil dus graag meer van jullie horen. n daarom nodig ik de winnaars nu alvast uit om volgende week een kop koffie bij mij te komen drinken. Jullie zijn méér dan welkom!

Ik wil jullie ook graag iets op het hart drukken. Want of je nu vanavond een ECHO Award wint of niet: we hebben jullie ook morgen en overmorgen nodig.

Ik las ooit een prachtige levensles in een interview – een les die ik jullie graag wil doorgeven: ‘Wees de wind onder iemands vleugels’

Jullie hebben zelf rolmodellen in je leven gehad. Mensen die, misschien soms zonder dat je het zelf goed in de gaten had, ‘de wind onder jullie vleugels waren’. Mensen die voor jullie het levende bewijs waren dat je droom haalbaar was.

Dat is het mooie van levend bewijs: je kunt ermee praten en ervan leren.

En vanavond vraag ik jullie om levend bewijs voor anderen te zijn. Of het nu in je eigen buurt is, op de Zuidas of in de politiek.

Laat maar zien dat het loont om je vleugels uit te slaan. Dat de macht der gewoonte niet het laatste woord hoeft te hebben.

Natuurlijk bestaat het leven uit pittige keuzes en uit onzekerheden. Uit kansen krijgen – en die je dan vervolgens ook moet pakken. Uit keuzes krijgen – en durven kiezen. Je hebt doorzettingsvermogen nodig, want in elk leven is er tegenslag.

Maar daarom hebben we jullie nodig: om te laten zien hoe je daar mee omgegaan bent. Wees zichtbaar, vertel je verhaal. En herhaal het, zo vaak als je kunt. Want je weet nooit waar je iemand anders raakt en beweging zet. Je weet nooit van te voren wat er voor nodig is om iemand anders de vleugels te laten spreiden.

Beste genomineerden,

Of jullie nu met een Award naar huis gaan of niet: ik feliciteer alle genomineerden van harte. En ik kijk er enorm naar uit om de winnaars volgende week wat langer te ontmoeten. Ik wens jullie allemaal  toe, dat we nog heel veel van jullie gaan horen.

Heel veel succes!