Video Extra maatregelen voor preventie Afrikaanse varkenspest

Minister Schouten (LNV) geeft een toelichting op de extra maatregelen voor de preventie van Afrikaanse varkenspest.

Minister Schouten::
De Afrikaanse varkenspest is een paar weken geleden geconstateerd in onder andere België.
Ik heb daarop een deskundige groep gevraagd wat Nederland moet doen om het risico dat de Afrikaanse varkenspest naar Nederland komt, zoveel mogelijk te beperken. Zij hebben aangegeven dat één van de maatregelen die goed zou zijn, het beperken van het aantal wilde zwijnen is. En daarom heb ik in overleg met de provincies gekeken naar wat voor mogelijkheden we hebben om die populatie te beperken.

Minister Schouten geeft provincies tijdelijk de mogelijkheid om de zwijnenpopulatie buiten de aangewezen leefgebieden met bewegingsjacht te verkleinen. Dit houdt in dat een groep van maximaal 6 mensen met maximaal 3 aangelijnde honden door het bos lopen om de zwijnen op rustige wijze richting de groep van maximaal 6 jagers te sturen. 

Minister Schouten:
Op deze manier kunnen we op een rustige manier toch zorgen dat de we populatie van het aantal zwijnen gaan beperken. Dat is ook belangrijk om te voorkomen dat de varkenspest in de houderijen terechtkomt. Ik denk dat we allemaal de beelden herinneren van de varkenspest die een aantal jaren geleden in Nederland was. Dat is vreselijk. Dat willen we voorkomen. En daarom zijn dit soort maatregelen ook nodig.

Interviewer:
We nemen als provincie natuurlijk al maatregelen. We zijn verantwoordelijk voor populatiebeheer en voor bewegingsjacht. Vaak is dat niet de meest efficiënte manier die we mogen hanteren. Maar nu het ministerie met bewegingsjacht meer mogelijkheden geeft aan de provincie om de populatie te beheren, daar zijn we heel blij mee.

Minister Schouten:
Het is een tijdelijke maatregelen en dat doen we om echt de risico te beperken dat de Afrikaanse varkenspest naar Nederland komt. Daar is alles op gericht. En ik ben blij dat we dat ook goed met de provincies hebben kunnen afspreken.